Fotograferen van objecten
Tijdens deze cursus op 24 november leren de cursisten duidelijke beeldregistraties te maken van twee- en driedimensionale objecten t.b.v. van museumcollecties. Uitgangspunt is om met minimale middelen een zo professioneel mogelijk resultaat te verkrijgen.
Opzet cursus
Om je collectie te kunnen ontsluiten en te delen, is het belangrijk om de objecten te fotograferen. Je collectieregistratie verbetert namelijk enorm als je een foto koppelt aan een object.
Hoe kun je heldere foto’s maken met eenvoudige middelen? Hoe zorg je bijvoorbeeld voor de juiste belichting, achtergrond, beeldformaat en camera-instelling?
Tijdens de cursus leer je meer over:
- Formaat objecten: Verschil in aanpak vlakke, kleine en grote objecten die niet verplaatst kunnen worden.
- Achtergrond: keuze en gebruik van achtergrondpapier/achtergrondlicht voor vlakke en kleine objecten.
- Camera standpunt en kadrering: plaatsing van het object in beeld
- Belichting: flitslicht en continulicht, plaats van de lampen ten opzichte van het object, daglicht en kunstlicht.
- Camera-instelling: brandpunt, diafragma, sluitertijd, scherpstellen, witbalans
- Beeldkwaliteit: Raw, Tiff, jpg
- Kleurcorrectie: gebruik van grijskaart
- Advies: camera, statief, lichtset en demontabele achtergrond
Er is er voldoende ruimte om specifieke vragen uit de eigen werkpraktijk te stellen.
Doelgroep
Deze cursus is geschikt voor leden van historische verenigingen en medewerkers en vrijwilligers van musea, archieven en erfgoedinstellingen.
Docent
Floris Scheplitz is fotograaf en is in 2000 naar Nederland gekomen middels een studiebeurs. Binnen korte tijd is zijn liefde voor fotografie veranderd in zijn werk. Nu fotografeert hij voor diverse klanten, waaronder voor Erfgoedhuis Zuid-Holland. Hij reist de hele wereld over; op zoek naar die ene foto of voor het geven van een cursus.
Certificaat
Bij succesvolle deelname aan de cursus, ontvang je een certificaat.
Praktisch
Cursusmateriaal, koffie en thee zijn inbegrepen.
Deze cursus is volgeboekt. Je kunt je nog aanmelden voor de wachtlijst via onderstaand formulier.
De cursus is gratis voor erfgoedinstellingen uit Zuid-Holland. Bekijk onze Algemene voorwaarden en Spelregels voor meer informatie.
Wanneer
24 november 2021
13.00 - 17.00 uur (inloop vanaf 12.30 uur)
Waar
Onderwijsmuseum Burgemeester de Raadtsingel 97 3311 JG Dordrecht Toon route in Google MapsDeze cursus is onderdeel van het Steunpunt Digitalisering Erfgoedcollecties Zuid-Holland. Het Steunpunt is onderdeel van het programma Digitalisering Cultureel Erfgoed Zuid-Holland en financieel mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland en het Prins Bernhard Cultuurfonds, afdeling Zuid-Holland.
We houden de cursus graag veilig en aangenaam. Voor deze bijeenkomst heb je daarom naast je inschrijving ook een geldig coronabewijs nodig. Dit is een QR-code die je via de Corona Check-app verkrijgt door een vaccinatie-, test- of herstelbewijs te uploaden. Download hier de Coronacheck-app, of lees hoe je een papieren bewijs maakt via CoronaCheck.nl/print.
Je ticket wordt gescand bij binnenkomst. Zorg ervoor dat je je ticket, coronatoegangsbewijs en je ID/paspoort bij de hand hebt. Tip: mocht je QR-code nog op 'Internationaal' staan, zet deze dan alvast op 'Nederland'.
Meer informatie of contact met Erfgoedhuis Zuid-Holland?
Rowan Huiskes
Senior adviseur digitalisering, digitaal-erfgoedcoach