Hoe bewaar je je digitale collectie duurzaam?
Hoe zorg je ervoor dat je digitale collectie in de toekomst nog steeds goed gevonden en gebruikt kan worden? Hiervoor is een aantal handige hulpmiddelen die je kunt gebruiken! We informeren je hier graag over tijdens deze digitale informatiebijeenkomst.
Informatiemiddag
In de Canon van Zuid-Holland worden verhalen verteld over bijvoorbeeld kunstwerken, kunstvoorwerpen, gebeurtenissen en personen. Onderwerpen over de geschiedenis van Zuid-Holland, die we als samenleving belangrijk genoeg vinden om aan volgende generaties en nieuwe inwoners door te geven. Hiervoor wordt gebruik gemaakt en verwezen naar objecten uit digitale collecties. Het is dus belangrijk dat de collectie duurzaam digitaal ontsloten en bewaard wordt.
Digitale duurzaamheid krijgt structurele aandacht in het erfgoedveld. Er is veel informatie te vinden; bijvoorbeeld in het Zuid-Hollandse Spoorboekje Digitalisering. Daarnaast willen organisaties praktisch aan de slag met dit thema. Hiervoor zijn verschillende praktische tools, handleidingen en formats ontwikkeld.
Tijdens deze informatiemiddag worden diverse tools gepresenteerd. De presentaties worden geïllustreerd door praktijkvoorbeelden van erfgoedinstellingen, zodat je hoort hoe collega’s dit hebben aangepakt.
Programma
13.00-13.10: Welkom door dagvoorzitter Jeffrey van der Hoeven
Jeffrey van der Hoeven, afdelingshoofd digitale duurzaamheid bij de Koninklijke Bibliotheek.
13.10-13.25: Opening door Marielle Hendriks
Marielle Hendriks, directeur-bestuurder bij Erfgoedhuis Zuid-Holland.
Hoe verloopt de samenwerking en synergie tussen landelijk, provinciaal en lokaal beleid op het gebied van digitale duurzaamheid? Welke resultaten zijn er geboekt en welke uitdagingen zijn er?
13.25-14.00: Hoe scoort jouw organisatie op het Scoremodel Digitale Duurzaamheid?
Robert Gillesse, digitaal archivaris bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis.
Hoe breng je in kaart waar jouw organisatie staat op het gebied van het duurzaam bewaren van de digitale collectie? Hiervoor kun je gebruik maken van het Scoremodel Digitale Duurzaamheid. Hoe neem je bijvoorbeeld stappen op het gebied van de bewaarstrategie, de technische infrastructuur en kennis in de organisatie?
De presentatie wordt geïllustreerd door een praktijkverhaal.
14.00-14.45: Duurzaam verbinden: Gebruik van het termennetwerk
Arne Wossink, informatiespecialist bij het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis (RKD).
Corine Bliek, conservator/registrator bij het Museon.
Door het gebruik van termen en thesauri, verbetert je collectieregistratie. Objecten zijn bovendien beter vindbaar. Ook kun je je collectie dan nog beter verbinden met objecten uit andere collecties.
De presentatie wordt geïllustreerd door het praktijkverhaal van het Museon.
14.45-15.15: Pauze
15.15-16.00: Persistent Identifiers (PID's): heb jij ze al geregeld?
Remco van Veenendaal, preservation officer bij het Nationaal Archief.
Richard van Alphen, coördinator digitalisering collecties bij het Museum voor Wereldculturen.
Hoe zorg je ervoor dat je digitale collectie te vinden blijft, ook als de locatie of url verandert? Daarvoor kun je gebruik maken van Persistent Identifiers (PID’s). Maar wat is een PID en hoe kun je deze aan de objecten in je systeem koppelen?
De presentatie wordt geïllustreerd door een praktijkverhaal van het Museum voor Wereldculturen.
16.00-16.45: Duurzaam digitaliseren en bewaren van fotomateriaal
Floris Scheplitz, is fotograaf. Hij is docent van de cursus ‘Fotograferen van objecten’.
Het praktijkverhaal wordt gepresenteerd door het Nationaal Sleepvaart Museum Maassluis.
Hoe kun je foto’s en fotomateriaal het beste digitaliseren? En hoe kun je deze bewaren, zodat deze voor langere tijd houdbaar en bruikbaar blijven?
De presentatie wordt geïllustreerd door een praktijkverhaal.
16.45-17.00: Wrap-up en afsluiting door dagvoorzitter
Doelgroep
Deze bijeenkomst is geschikt voor leden van historische verenigingen en medewerkers en vrijwilligers van musea, archieven en erfgoedinstellingen (materieel en immaterieel).
Praktisch
De informatiebijeenkomst vindt plaats op 17 november van 13.00 tot 17.00 uur, via Zoom. Deelnemers ontvangen van tevoren een link.
Organisaties uit Zuid-Holland en leden van het Museumplatform kunnen gratis deelnemen. Bekijk onze Algemene voorwaarden en Spelregels voor meer informatie.
Aanmelden is verplicht, via het formulier onderaan deze pagina.
Maand van het Digitaal Erfgoed
Deze bijeenkomst wordt georganiseerd in samenwerking met Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE). November 2021 is de Maand van het Digitaal Erfgoed. Het thema is ‘Ga over je grenzen’. Tijdens deze speciale themamaand worden door het hele land diverse (online) bijeenkomsten georganiseerd met betrekking tot digitalisering van erfgoed.
Meer informatie of contact met Erfgoedhuis Zuid-Holland?
Rowan Huiskes
Senior adviseur digitalisering, digitaal-erfgoedcoach