Jong publiek rondleiden
Rondleidingen maken je collectie toegankelijk voor bezoekers. Het liefst pas je jouw verhaal en presentatiestijl aan op het publiek dat voor je staat. Maar welke toon en stijl passen bij welke groep? In deze cursus leer je hoe je inspeelt op jongerengroepen, zoals middelbare scholieren en Mbo’ers.
Opzet Cursus
De training bestaat voor de helft uit theorie en voor de helft uit praktijk. Het theoretische gedeelte (ochtend) vindt plaats in een ‘cursusruimte’ en het praktijkgedeelte (middag) vindt plaats in de opstelling van het museum en aan de hand van de tentoongestelde voorwerpen. Op deze wijze leren de deelnemers wat ze over de voorwerpen kunnen vertellen en hoe ze dat op een interessante en pakkende wijze voor een groep moeten doen.
Bij het theoretische gedeelte komen onder meer aan de orde:
- de rol van de rondleider binnen de organisatie
- opbouw van een rondleiding
- soorten rondleidingen
- hoe ontvang je een groep (welke verwachtingen heeft het museum hierover?)
Bij het praktijkgedeelte komen aspecten aan de orde als:
- presentatie - houding - mimiek
- verstaanbaarheid - woordkeuze
- omgaan met vragen vanuit de groep
- keuze van de onderwerpen tijdens de rondleiding, afgestemd op de groep
- afwisseling in de rondleiding
Tijdens de training wordt er van de deelnemers verwacht dat zij 5-10 minuten een ‘stukje rondleiding’ voor de groep verzorgen.
De rondleiders ontvangen een boekje met ‘Tips voor het geven van een rondleiding’.
Docent
Francesca Estourgie heeft een opleiding gevolgd aan de Pedagogische Academie, onderwijservaring en jarenlange ervaring met zowel het zelf rondleiden van groepen als het opleiden van rondleiders. Haar bureau Sans Doute Présentations, adviseert musea en andere culturele instellingen bij de educatie en bij de professionalisering van de publieksdiensten.
Praktisch
Cursusmateriaal, koffie en thee zijn inbegrepen.
De cursus is gratis voor erfgoedvrijwilligers. Betaalde medewerkers van erfgoedinstellingen betalen €50,- per persoon. Bekijk onze Spelregels en Algemene voorwaarden voor meer informatie.
Je kunt je niet meer aanmelden via de website voor deze cursus. Bij interesse horen we dit graag per e-mail: cursussen@erfgoedhuis-zh.nl
Wanneer
15 november 2021
10:00 - 16.00 uur
Waar
Beeld en Geluid Den Haag Zeestraat 82 2518 AD Den Haag Toon route in Google MapsDeze cursus is onderdeel van het project Kennis is Kracht en wordt financieel mede mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland, Mondriaan Fonds, Fonds 1818 en Fonds Schiedam Vlaardingen.
We houden de cursus graag veilig en aangenaam. Voor deze bijeenkomst heb je daarom naast je inschrijving ook een geldig coronabewijs nodig. Dit is een QR-code die je via de Corona Check-app verkrijgt door een vaccinatie-, test- of herstelbewijs te uploaden. Download hier de Coronacheck-app, of lees hoe je een papieren bewijs maakt via CoronaCheck.nl/print.
Je ticket wordt gescand bij binnenkomst. Zorg ervoor dat je je ticket, coronatoegangsbewijs en je ID/paspoort bij de hand hebt. Tip: mocht je QR-code nog op 'Internationaal' staan, zet deze dan alvast op 'Nederland'.