Joods erfgoed: leven in de Mediene
Op donderdag 25 november 2021 organiseert Erfgoedhuis Zuid-Holland in samenwerking met het Platform Religieus Erfgoed Zuid-Holland een verkennende bijeenkomst over het Joods cultureel erfgoed in Zuid-Holland. Vanwege de oplopende coronabesmettingen wordt deze bijeenkomst digitaal gehouden via Zoom, en niet zoals eerder vermeld in Verhalenhuis Belvédère in Rotterdam.
Vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen hebben we besloten de bijeenkomst om te zetten naar een online-bijeenkomst via de conferentie-app Zoom. Na aanmelding ontvang je een link om via deze weg deel te nemen. Het is niet nodig om de app te installeren.
In 2020 werd tijdens een verbouwing van een pand aan de Noordmolenstraat in Rotterdam de geveltekst uw adres is het wonder ontdekt. Het opschrift stamt uit de tijd dat Israël Levie de Winter op deze plek een stoffenwinkel dreef. Behalve de veelal beschermde (voormalige) synagogen en Joodse begraafplaatsen, zijn er tal van objecten – roerend en onroerend – die getuigen van de Joodse gemeenschappen in Zuid-Holland.
Er zijn al verschillende initiatieven die aandacht besteden aan dit erfgoed. Zo is Joods erfgoed in Den Haag en Rotterdam digitaal ontsloten, heeft de dijksynagoge in Sliedrecht een museale nevenfunctie en bestaan er educatieve projecten over het Joodse erfgoed. Maar lang niet alle objecten en de daarmee verbonden verhalen zijn in kaart gebracht. Zij verdienen het om te worden geïnventariseerd en om voor een breder publiek ontsloten te worden.
Graag gaan we het gesprek aan over wat we exact moeten verstaan onder Joods cultureel erfgoed, hoe reeds genomen initiatieven elkaar kunnen versterken en welke aspecten we nog missen om de historie van de Joodse gemeenschappen in Zuid-Holland bij een breder publiek bekend te maken.
Dat kan! Vanaf 12:00 uur kun je aansluiten bij de lunch bij Verhalenhuis Belvédère in Rotterdam, waarna je van 14:00-16:00 uur de bijeenkomst op groot scherm kunt kijken. Klik op de button voor meer informatie over de lunch en het Verhalenhuis.
Programma
14:00 Welkom en inleiding door de dagvoorzitter Marielle Hendriks, directeur-bestuurder Erfgoedhuis Zuid-Holland
14:05 Lezing Sprekend verleden: sporen van vier eeuwen Zuid-Hollands Joods leven in de 21e eeuw door prof. dr. Bart Wallet, Universiteit van Amsterdam met aansluitend een paneldiscussie, bestaande uit:
- Irene Faber (Joods Cultureel Kwartier)
- Anique de Kruijf (Museum Catharijneconvent)
- Bart Wallet (Universiteit van Amsterdam)
- Leonard de Wit (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
15:00 Pauze
15:10 Drie presentaties van verschillende initiatieven met aansluitend telkens een panelgesprek en vragen uit het publiek.
De presentaties worden verzorgd door:
- Rob Snijders over www.joodserfgoedrotterdam.nl
- Migiza Victoriashoop en Margreet Lenstra over het educatief programma rond het pinkas (protocollenboek) van de Joodse gemeente Edam
- Ronald Kitsz over de Dijksynagoge in Sliedrecht
15:55 Conclusies en sluiting
Doelgroep
Deze bijeenkomst is vooral bedoeld voor leden van de Joodse gemeenschappen in Zuid-Holland, medewerkers van musea met Joodse voorwerpen in hun collectie, medewerkers van archieven, leden van historische verenigingen in Zuid-Holland, ambtenaren cultureel erfgoed en overige geïnteresseerden in het Joods cultureel erfgoed (professioneel of anderszins).
Praktisch
Aanmelden is niet meer mogelijk.
Meer informatie of contact met Erfgoedhuis Zuid-Holland?
Onno Helleman
Coördinator kennis, senior adviseur erfgoed en ruimte