Het maken van een podcast
Het medium podcast is de laatste jaren erg populair geworden, vooral jongvolwassenen luisteren veel naar podcasts. Ook voor musea biedt dit kansen. Audio (in de vorm van podcasts dus, maar ook als audiotour, of oral history) is namelijk een prima middel om op een persoonlijke manier een schat aan informatie over te brengen, op een manier die voor de ontvanger vaak toegankelijker is dan tekstuele informatie.
Hoe maak je een podcast die èn goed klinkt, èn precies de juiste balans vindt tussen persoonlijk en informatief? Dat gaan we leren in deze workshop.
Programma
Tijdens de workshop komen de volgende onderwerpen aan bod:
- korte inleiding over de kracht van audio (en waarvoor het medium minder geschikt is)
- gezamenlijk bespreken hoe we per deelnemer geluid / podcasting / audiotour willen inzetten
- luisterrondje “ good practices”: voorbeelden waarin geluid in het culturele veld op een effectieve manier wordt ingezet.
- scripting: wat ga je vertellen en in welke volgorde?
- oefenen met script maken.
- opname: hoe neem je goed geluid op, de do’s & dont’s, de technische mogelijkheden: opnemen met afzonderlijke microfoon, direct via de computer, met de telefoon, etc...
- oefenen met geluid opnemen
- montage: welke software-opties zijn er (verschillen in gratis/betaald en mogelijkheden), hoe importeer je je materiaal en hoe monteer je dit tot een lopend verhaal
- oefenen met montage
- distributie/ publicatie: op welke plek publiceer je je verhaal.
- oefen-podcast afmaken en gezamenlijk beluisteren en bespreken.
Docent
De workshop wordt verzorgd door Geert van de Wetering, die samen met Danielle Emans De Kostgangers vormt. Zij maken radio-documentaires, podcasts en audiotours. De Kostgangers zijn nieuwsgierig naar de menselijke ervaring, dat kan zijn in de wereld van de economie, kunst of de exacte wetenschappen. Op zoek naar inzicht vragen ze niet alleen onderzoekers hun bevindingen toe te lichten, maar ook mensen met een verhelderend verhaal. Geert heeft ruim 20 jaar ervaring in de (audiovisuele) journalistiek. Voor de VPRO initieerde hij twee TV series over kunst en cultuur. Daarnaast schreef hij voor verschillende kranten (o.a. Volkskrant, NRC) en tijdschriften. Sinds 2015 legt hij zich volledig toe op verhalende audioproducties, o.a. voor de publieke omroep.
Praktisch
Cursusmateriaal, koffie en thee zijn inbegrepen. Eigen lunch meebrengen. Aanmelden is verplicht en kan via het aanmeldformulier onderaan deze pagina.
De cursus is gratis voor erfgoedvrijwilligers. Betaalde medewerkers van erfgoedinstellingen betalen €50,- per persoon. Bekijk onze Spelregels en Algemene voorwaarden voor meer informatie.
Wanneer
donderdag 10 november 2022
10:00 - 16:00 uur (inloop vanaf 09.30 uur)
Waar
Regentenkamer in het Meisjeshuis Oude Delft 116 2611 CG Delft Toon route in Google MapsDeze cursus is onderdeel van het project Kennis is Kracht en wordt financieel mede mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland, Mondriaan Fonds, Fonds 1818 en Fonds Schiedam Vlaardingen.
Meer informatie of contact met Erfgoedhuis Zuid-Holland?
Evelien Masselink
Coördinator business development, senior adviseur erfgoed en publiek