Maak het verschil: begeleiden van bezoekers
Het ontvangen van bezoekers is een essentiële bezigheid in veel organisaties. Een rondleider heeft daarin een belangrijke taak: als begeleider van bezoekers kun je het verschil maken in hoe jouw instelling wordt ervaren. Bezoekers verwachten een rondleider die voorlicht én enthousiasmeert.
In deze training leer je hoe je je passie voor erfgoed beter overbrengt op bezoekers. Door het toepassen van didactische vaardigheden ervaar je hoe je groepen het beste kunt begeleiden. Aan de hand van sprekende voorbeelden uit de praktijk ontwikkel je een aansprekende begeleidingsstijl en leer je nieuwe werkvormen toepassen.
Doelgroep
Deze training is geschikt voor medewerkers bij erfgoedinstellingen en musea, die (groepen) bezoekers rondleiden en begeleiden, en graag meer interactief willen werken.
Leerdoelen
Na het afronden van de training ben je in staat om:
- jouw begeleiding af te stemmen op het gedrag en niveau van jouw bezoekersdoelgroep.
- actieve werkvormen toe te passen, geschikt bij je doelgroep.
- gesprektechnieken in te zetten om bezoekers te bereiken.
- te reflecteren op je eigen ontwikkeling en competenties als begeleider.
Trainingsprogramma
In de bijeenkomsten staan deze thema's centraal:
Ontwikkeling van jezelf als begeleider
Bij het begeleiden van bezoekers in je instelling komt heel wat kijken. In deze training kijken we naar competenties van jou als begeleider: wat vraagt een bezoek van jou, hoe leid je een bezoek in goede banen, waar ben je goed in, wat is er mogelijk in jouw instelling en waar loop je tegenaan?
Betrokkenheid van de bezoeker
Communicatie en interactief begeleiden zijn essentieel voor betrokkenheid van je bezoekers. Wat wil de bezoeker en hoe kun je dat peilen? Hoe kun je zien of de bezoeker nog wel betrokken is en kun je die betrokkenheid stimuleren? We onderzoeken verschillende werkvormen die je in een rondleiding of bezoek kunt toepassen.
Opdracht
In voorbereiding op de tweede bijeenkomst maak je een aanvullende opdracht, uiteraard krijg je hier handvatten en tips voor. In de training deel je ervaringen en experimenteer je met aanpassingen van de bestaande activiteiten. Je krijgt feedback van de trainer en je medecursisten.
Docente
Jolijn Rietbergen is adviseur en trainer erfgoededucatie. Ze begeleidt erfgoedinstellingen bij hun educatiebeleid, ontwikkelt educatief materiaal voor diverse doelgroepen en geeft trainingen aan leerkrachten, docenten en museummedewerkers.
Praktisch
De training bestaat uit twee dagdelen van 3 uur (9.30-12.30 uur) op woensdag 20 april en woensdag 4 mei. Bij je aanmelding schrijf je je in voor beide data en kun je aangeven welke doelgroep jouw voorkeur heeft (de docente maakt uiteindelijk de keuze).
Locaties
20 april: Museum De Zwarte Tulp, Heereweg 219, 2161 BG Lisse
4 mei: Nationaal Onderwijsmuseum, Burgemeester de Raadtsingel 97, 3311 JG Dordrecht
Cursusmateriaal, koffie en thee zijn inbegrepen. Aanmelden is verplicht en kan via het aanmeldformulier onderaan deze pagina.
De cursus is gratis voor erfgoedvrijwilligers. Betaalde medewerkers van erfgoedinstellingen betalen €50,- per persoon. Bekijk onze Spelregels en Algemene voorwaarden voor meer informatie.
Deze cursus is onderdeel van het project Kennis is Kracht en wordt financieel mede mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland, Mondriaan Fonds, Fonds 1818 en Fonds Schiedam Vlaardingen.
We houden dit evenement graag veilig en aangenaam, daarom volgen we de adviezen van de Rijksoverheid:
- Draag een mondkapje waar nodig
- Houd afstand
- Denk aan de hygiëne
Meer informatie of contact met Erfgoedhuis Zuid-Holland?
Evelien Masselink
Coördinator business development, senior adviseur erfgoed en publiek