Fotograferen van je collectie
Om je collectie te kunnen ontsluiten en te delen, is het belangrijk om je collectie te fotograferen. Je collectieregistratie verbetert namelijk enorm als je een foto koppelt aan een object. Hoe kun je heldere foto’s maken met eenvoudige middelen? Hoe zorg je bijvoorbeeld voor de juiste belichting, achtergrond, beeldformaat en camera-instelling? En hoe zorg je voor de juiste opslag en nabewerking?
Over deze cursus
In deze cursus gaan we in drie cursusdagen aan de slag met theorie én praktijk van het digitaliseren door middel van fotografie. Om zo de waarde van je digitale collectie voor digitaal erfgoedgebruikers te vergroten.
Het niveau van de cursus is Basis; iedereen met weinig of enige ervaring kan aansluiten. Ben je een meer ervaren fotograaf? Dan kan deze cursus als opfrismoment dienen. Deze cursus is niet geschikt voor fotograferen met een smartphone of tablet.
Programma
Bij voorkeur volg je alle drie de cursusmomenten. Mocht dat niet mogelijk zijn, dan kan de deelnemer ook een of enkele dagen volgen.
Cursusdag 1: De basis van het fotograferen van je collectie
Donderdag 15 juni, 10.00-15.00 uur (inloop vanaf 09.30 uur)
Locatie: Het Natuurhistorisch, Westzeedijk 345, Rotterdam
We starten met de theorie van fotograferen: van belichting tot camerastandpunt, van camera-instellingen (diafragmatijd, witbalans en sluitertijd), tot kleurcorrectie (gebruik van de grijskaart). De theorie wordt geïllustreerd met praktijkvoorbeelden.
Cursusdag 2: Aan de slag tijdens de praktijkdag
Donderdag 29 juni, 10.00-16.00 uur (inloop vanaf 09.30 uur)
Locatie: Museon – Omniversum, Stadhouderslaan 37, Den Haag
Tijdens de praktijkdag gaan we op locatie van een van de deelnemers praktisch aan de slag. Van het opbouwen van een studio, het plaatsen van objecten tot het instellen van de belichting en het fotograferen zelf.
Cursusdag 3: Opslag en nabewerking van fotobestanden
Donderdag 6 juli, 10.00-15.00 uur (inloop vanaf 09.30 uur)
Locatie: Het Onderwijsmuseum, Burgemeester de Raadtsingel 97, Dordrecht
Tijdens deze laatste cursusdag gaan we aan de slag met de nabewerking van fotobestanden. Ook kijken we naar duurzame opslag en het verwerken van metadata van de bestanden. Ook besteden we aandacht aan de registratie in het collectieregistratiesysteem.
Tussen de verschillende cursusdagen, krijg je huiswerkopdrachten mee om zelf praktisch aan de slag te gaan. En natuurlijk is er voldoende ruimte voor vragen en praktijkvoorbeelden.
Over de docent
Floris Scheplitz is fotograaf en is in 2000 naar Nederland gekomen middels een studiebeurs. Binnen korte tijd is zijn liefde voor fotografie veranderd in zijn werk. Nu fotografeert hij voor diverse klanten, waaronder voor Erfgoedhuis Zuid-Holland. Hij reist de hele wereld over; op zoek naar die ene foto of voor het geven van een cursus. Eerder nam hij samen met het Erfgoedhuis de online cursusvideo Fotograferen van objecten op.
Praktisch
- De cursus is kosteloos voor erfgoedorganisaties uit Zuid-Holland, aanmelden is verplicht via het onderstaande aanmeldformulier
- Koffie, thee en lunch zijn inbegrepen
- Je kunt je eigen camera meenemen, maar dit is niet verplicht
- Voor bijeenkomst 3 kun je een eigen laptop met bestanden meenemen
Wanneer
Donderdag 15 juni 2023
10.00 - 15.00 uur (inloop vanaf 09.30 uur)
Waar
Het Natuurhistorisch Westzeedijk 345 3015 AA Rotterdam Toon route in Google MapsWanneer
Donderdag 29 juni 2023
10.00 - 16.00 uur (inloop vanaf 09.30 uur)
Waar
Museon-Omniversum Stadhouderslaan 37 2517 HV Den Haag Toon route in Google MapsWanneer
Donderdag 6 juli 2023
10.00 - 15.00 uur (inloop vanaf 09.30 uur)
Waar
Het Onderwijsmuseum Burgemeester de Raadtsingel 97 3311 JG Dordrecht Toon route in Google MapsMeer informatie of contact met Erfgoedhuis Zuid-Holland?
Rowan Huiskes
Senior adviseur digitalisering, digitaal-erfgoedcoach