Netwerkbijeenkomst beleidsmakers erfgoed & cultuur
Hoe speel je met erfgoed- en cultuurbeleid in op grote ontwikkelingen op gebied van klimaatverandering, participatie en digitalisering? Hoe kunnen erfgoed en cultuur elkaar versterken? Kom op 25 april inspiratie en kennis(sen) opdoen tijdens de bijeenkomst voor beleidsmakers erfgoed & cultuur.
Over de bijeenkomst
De bijeenkomst voor beleidsmakers cultuur en erfgoed wordt georganiseerd door de provincie Zuid-Holland, het Kunstgebouw en Erfgoedhuis Zuid-Holland en is bedoeld voor gemeentelijke ambtenaren met cultuur en erfgoed in hun portefeuille. Op deze dag zoeken we raakvlakken tussen de twee domeinen, wisselen we kennis uit, willen we inspireren en netwerken. Ieder jaar zoeken we naar onderwerpen die relevant, universeel, erfgoed- en cultureelbreed zijn.
Dit jaar worden dit de drie Europese transitiespeerpunten: groen, sociaal, digitaal. Deze middag gaan we aan de slag met vragen als: Hoe speel je met erfgoed- en cultuurbeleid in op grote ontwikkelingen op gebied van klimaatverandering, participatie en digitalisering? Hoe kunnen erfgoed en cultuur elkaar versterken? In verschillende deelsessies wordt dieper ingegaan op deze thema’s en wat deze voor de beleidsmedewerker kunnen betekenen.
Doelgroep
De bijeenkomst is bedoeld voor ambtenaren die betrokken zijn bij erfgoed- en/of cultuurbeleid in Zuid-Hollandse gemeenten.
Programma
Het programma ziet er als volgt uit:
- 12.00 uur: Inloop met lunch
- 13.00 uur: Opening dagvoorzitter Evita de Roode
- 13.05 uur: Welkom - Thierry van Vugt, wethouder gemeente Gouda
- 13.10 uur: Speech - Meindert Stolk, gedeputeerde provincie Zuid-Holland
- 13.20 uur: Gesprek tussen dagvoorzitter Evita de Roode en Meindert Stolk, Thierry van Vugt, Marielle Hendriks, directeur-bestuurder Erfgoedhuis, en Aukje Bolle, directeur-bestuurder Kunstgebouw
- 14.00-14.50 uur: Deelsessie ronde 1
- Thema groen - Met levend erfgoed naar een duurzame toekomst: kansen voor vergroening - Jet Bakels (Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland)
- Thema sociaal - Reizend LeerCircus: kunst, cultuur en erfgoed voor veerkrachtige wijken - Nicole van Dijk (Stichting Wijkcollectie)
- Thema digitaal - De mogelijkheden van kunstmatige intelligentie voor participatie bij erfgoed- en cultuurbeleid - door Mahda Foroughi (TU Delft/Woonbron)
- 14.50-15.10 uur: Korte pauze + zaalwissel
- 15.10-16.00 uur: Deelsessie ronde 2
- Thema groen - Duurzaamheid in cultuur- en erfgoedbeleid: ontwikkelingen, knelpunten en kansen - door Jan Jaap Knol (Boekmanstichting)
- Thema sociaal - De roze olifant in de kamer: participatie bij beladen erfgoed - Endi Kartokromo (gemeente Gouda)
- Thema digitaal: een toekomstbestendige culturele en -erfgoedsector door de inzet van (publieks)data - Gijs Meijer (DEN, kennisinstituut cultuur & digitale transformatie)
- 16.10 uur: Keynote-lezing door Malique Mohamud (Concrete Blossom) - Generatieve stadsontwikkeling en De Campus voor Alledaagse Kennis, waar taal en leefwerelden vanuit de migrantenwijk de samenleving bepalen
- 16.40 uur: Terugblik - Dagvoorzitter Evita de Roode
- 17.00 uur: Netwerkborrel
- 18.00 uur: Einde
Meer info over de sessies
-
Keuzeronde 1. Thema Groen: Met levend erfgoed naar een duurzame toekomst
Thema Groen: Met levend erfgoed naar een duurzame toekomst - kansen voor vergroening
Ronde 1, 14.00-14.50 uurZou een overheid niet meer gebruik kunnen maken van alle lokale kennis en vaardigheden van gemeenschappen in een stad of gemeente? Juist op het gebied van vergroening, waterhuishouding en biodiversiteit zijn er veel mogelijkheden. In deze bijeenkomst gaat Jet Bakels, antropoloog en senior onderzoeker op het gebied van duurzaamheid bij het KIEN, in op de kansen die levend erfgoed, (of immaterieel erfgoed) biedt voor erfgoed en cultuur in je gemeente.
Jet Bakels
Jet Bakels is antropoloog en senior onderzoeker op het gebied van duurzaamheid bij het KIEN.Moderatie: Marielle Hendriks
-
Keuzeronde 1. Thema Sociaal: Reizend LeerCircus
Thema Sociaal: Reizend LeerCircus - kunst, cultuur en erfgoed voor veerkrachtige wijken
Ronde 1, 14.00-14.50 uurHoe kunnen kunst, cultuur en erfgoed bijdragen aan veerkrachtigere wijken? Hoe kun je de verhalen van bewoners en nieuwkomers als erfgoed erkennen en borgen? In het Reizend LeerCircus wordt dit nu in de praktijk gebracht en onderzocht. Projectleider Nicole van Dijk, directeur en medeoprichter van Stichting Wijkcollectie, vertelt meer over de achtergrond en de eerste ervaringen die in Hoek van Holland zijn opgedaan.
Nicole van Dijk
Nicole van Dijk is directeur en medeoprichter van Stichting Wijkcollectie. Opgeleid als antropoloog en beeldend kunstenaar is Nicole gericht op het bij elkaar brengen van mensen om gezamenlijk drijfveren bloot te leggen en te verstevigen.Moderatie: Evita de Roode
-
Keuzeronde 1. Thema Digitaal: De mogelijkheden van kunstmatige intelligentie voor participatie bij beleid
Thema Digitaal: De mogelijkheden van kunstmatige intelligentie voor participatie bij erfgoed- en cultuurbeleid
Ronde 1, 14.00-14.50 uurFactoren als representativiteit en tijdsinvestering maken het participatieproces soms lastig. Een mogelijkheid is om meer te werken met bestaande data via de inzet van kunstmatige intelligentie. Mahda Foroughi, beleidsadviseur duurzaamheid bij Woonbron en onderzoeker aan de TU Delft, vertelt je meer over hoe je AI kunt inzetten bij het participatief waarderen van cultuur en erfgoed in de leefomgeving van inwoners.
Mahda Foroughi
Mahda Foroughi is beleidsadviseur duurzaamheid bij Woonbron en onderzoeker aan de TU Delft. Ze onderzocht hoe data-analyses, machine learning, en natuurlijke taalverwerking en informatieplatforms (bijv. social media) ingezet kunnen worden rond consensusvorming en betrokkenheid bij erfgoed.Moderatie: Aukje Bolle
-
Keuzeronde 2. Thema Groen: Duurzaamheid in cultuur- en erfgoedbeleid
Thema Groen: Duurzaamheid in cultuur- en erfgoedbeleid: ontwikkelingen, knelpunten en kansen
Ronde 2, 15.10-16.00 uurBureau 8080 en de Boekmanstichting onderzochten beweegredenen van culturele organisaties om te verduurzamen, de manier waarop zij daar in de praktijk invulling aan geven, en knelpunten en behoeften die ze hierbij ervaren. Jan Jaap Knol, directeur-bestuurder van de Boekmanstichting, vertelt je meer over deze knelpunten en mogelijkheden.
Jan Jaap Knol, Boekmanstichting
Jan Jaap is directeur-bestuurder van de Boekmanstichting. Hij is verantwoordelijk voor de strategische ontwikkeling en externe contacten van de Boekmanstichting.Moderatie: Marielle Hendriks
-
Keuzeronde 2. Thema Sociaal: De roze olifant in de kamer: participatie bij beladen erfgoed
Thema Sociaal: De roze olifant in de kamer - participatie bij beladen erfgoed
Ronde 2, 15.10-16.00 uurDe gemeente Gouda herdenkt in 2023 en 2024 het slavernijverleden. Het Streekarchief Midden-Holland en een team van experts onderzochten de rol die Gouda speelde in dit beladen verleden. Aanvullend op het onderzoek zijn er stadsgesprekken georganiseerd, waar in een veilige en open sfeer over het onderwerp gesproken kan worden. Endi Kartokromo, burgerparticipant, lid van de Raad van Toezicht van Cultuurhuis Garenspinnerij en adviseur voor de gemeente Gouda, vertelt over de lessen die hiervan zijn geleerd en hoe deze inspirerend kunnen zijn voor andere gemeenten.
Endi Kartokromo
Endi is werkzaam op het snijvlak van digitale transformatie en organisatieveranderingen binnen de non-profit sector. Hij is als burgerparticipant betrokken bij de stadsgesprekken over het koloniaal- en slavernijverleden van Gouda.Moderatie: Evita de Roode
-
Keuzeronde 2. Thema Digitaal: Een toekomstbestendige culturele en -erfgoedsector door de inzet van (publieks)data
Thema Digitaal: Een toekomstbestendige culturele en -erfgoedsector door de inzet van (publieks)data
Ronde 2, 15.10-16.00 uurHoe zorgen we ervoor dat culturele en -erfgoedorganisaties ook aantrekkelijk blijven voor het publiek van de toekomst en wat is de betekenis van digitale transformatie daarbij? In deze sessie gaan we daar nader op in en kijken we specifiek wat de rol van publieksdata daarbij is. Het Kunstgebouw Zuid-Holland heeft een online dashboard dat informatie geeft over alle Zuid-Hollandse gemeenten: wie er wonen, hoe de infrastructuur eruit ziet en wat het cultuurbeleid is. Mede op basis van het stappenplan publieksdata kijken we wat je hier als beleidsmaker of als individuele organisatie nu mee kunt.
Gijs Meijer
Gijs Meijer is vanuit DEN projectleider van de Taskforce Samenwerkingsverband Publieksdata en regionale samenwerkingen. Hij gelooft in strategische samenwerkingen om de hele cultuursector toekomstbestendiger te maken.
Moderatie: Aukje Bolle
-
Keynote-lezing: Generatieve stadsontwikkeling en De Campus voor Alledaagse Kennis door Malique Mohamud
Generatieve stadsontwikkeling en De Campus voor Alledaagse Kennis, waar taal en leefwerelden vanuit de migrantenwijk de samenleving bepalen
Plenaire programma, 16.10-16.40 uurConcrete Blossom is een futurist Urban Culture advies- en ontwerpbureau gevestigd in Delfshaven, Rotterdam. Concrete Blossom werkt vanuit het idee dat straatcultuur de samenleving continu transformeert. De taal, smaak en wereldbeeld van stedelingen onder de 45 jaar wordt steeds vaker gevormd door de cultuur uit onze migrantenwijken. Concrete Blossom sampled het erfgoed van postkoloniale superdiverse steden en vertaald dit tot projecten en producten waarmee steden future ready gemaakt worden.
Concrete Blossom runt ook The Niteshop, een research- en designplatform, dat tevens dienst doet als avondwinkel en kapper. Op die manier is de drempel heel laag voor buurtgenoten om binnen te lopen en mee te denken over het herontwerpen van de stad op hun eigen voorwaarden.
Malique Mohamud
Concrete Blossom oprichter, ontwerper en hiphop-futurist Malique Mohamud ontwikkelde in zijn jeugd een fascinatie voor de stad. Hangen op bankjes in de Buurt en het stelen van Wu-Tang tapes uit de kamer van zijn broer inspireren de basis van zijn huidige werk en visie. Dagelijkse ontmoetingen vanuit diasporische leefwerelden remixt en vertaalt hij naar tools: van theorieën en ontwerptalen tot avondwinkels en pleinen. Autonomie, subversiviteit en (scheve) machtsverhoudingen zijn terugkerende thema's in zijn manier van navigeren door de wereld.
Praktisch
Deelname is gratis maar er is een beperkt aantal plekken beschikbaar. Meld je aan via het onderstaande formulier.
Bij inschrijving rekenen we op je komst, qua catering en locatie. Kun je onverhoopt toch niet komen? Geef tijdig de afmelding, of naam van vervanger (bijvoorbeeld je collega), aan ons door via info@erfgoedhuis-zh.nl. Dit voorkomt voedselverspilling.
Heb je specifieke toegankelijkheidswensen? Neem dan contact met ons op en dan kijken we wat er mogelijk is. De locatie beschikt over een lift en is rolstoeltoegankelijk.
Wanneer
25 april 2024
13.00 - 18.00 uur (inloop vanaf 12.00 uur)
De locatie is rolstoeltoegankelijk en er is een lift aanwezig.
Met dank aan
De bijeenkomst wordt mogelijk gemaakt door Erfgoedhuis Zuid-Holland, Kunstgebouw en de provincie Zuid-Holland.