De basis op orde: je collectieplan en informatieplan
Als erfgoedorganisatie ben je erop gericht om verhalen en objecten uit het verleden, door te geven aan volgende generaties. Hiervoor heb je vaak een collectie, zowel fysiek als digitaal. Het collectieplan en het informatieplan vormen de basis van je (digitale) collectie. In deze tweedaagse cursus ga je aan de slag met het opstellen (of vernieuwen) van deze plannen.
Over deze cursus
Cursusdag I – Het collectieplan
In het collectieplan beschrijf je de betekenis en samenstelling van je collectie, het beleid en de uitvoering hiervan. Verschillende aspecten komen aan bod, zoals beheer en behoud, ontsluiting en gebruik. Ook nieuwe ontwikkelingen hebben een plek in het collectieplan, zoals (publieks)participatie en restitutie.
Tijdens deze cursusdag krijg je inzicht in wat er komt kijken bij het schrijven van een collectieplan, die aansluit bij de eigen museale strategie. Zo krijg je voldoende handvatten voor het schrijven van het collectieplan voor jouw organisatie.
Cursusdag II – Het Informatieplan
De basis voor je digitale collectie, is het informatieplan (ook wel informatiebeleidsplan genoemd). Hierin beschrijf je als erfgoedorganisatie hoe je je collectie duurzaam wilt bewaren, verbinden en presenteren. En wist je bijvoorbeeld dat het sinds de herziening van de Museumnorm in 2020, verplicht is voor geregistreerde musea om een Informatie(beleids)plan te hebben? Tijdens deze cursusdag gaan we aan de hand van de tool Informatieplanner een eerste opzet maken voor een (herzien) informatieplan.
Doelgroep
De cursus is bedoeld voor medewerkers en vrijwilligers van musea, historische verenigingen, archieven en andere erfgoedorganisaties met een collectie in Zuid-Holland. De cursus is met name bedoeld voor degenen die zich bezighouden met beleid, registratie, digitalisering en de zorg voor de collectie.
Programma
Cursusdag 1
Maandag 26 augustus
Locatie: Maritiem Museum Rotterdam
- 10.00 uur: Inloop met koffie/thee
- 10.30 uur: Deel I
In het eerste deel van de workshop richten we ons op het opstarten van het schrijven van een collectieplan. Hierbij behandelen we essentiële vragen die je moet beantwoorden over jouw collectie, zoals het type collectie dat de erfgoedorganisatie bezit en de redenen voor het verwerven en behouden van deze collectie. Maar ook voor wie schrijf je het en wie zijn de belanghebbenden? - 12.30 uur: Pauze
- 13.15 uur: Deel II
In het tweede deel van de workshop verdiepen we ons in het effectieve gebruik van de collectie. We bespreken hoe je de waarde van je collectie kunt vergroten, deze toegankelijk kunt maken voor anderen, en het collectieplan optimaal kunt benutten. - 15.15 uur: Wrap-up en afsluiting
Wanneer
26 augustus 2024
10.00 - 15.30 uur (inloop vanaf 09.30 uur)
Cursusdag 2
Dinsdag 10 september
Locatie: Erfgoedhuis Zuid-Holland, Delft
- 09.30 uur: Inloop met koffie/thee
- 10.00 uur: Deel I
- 12.30 uur: Pauze
- 13.15 uur: Deel II
- 14.30 uur: Wrap-up en afsluiting
Wanneer
10 september 2024
10.00 - 15.00 uur
Over de docenten
Cursusdag 1
Agnes Vugts en Michelle van der Sluis vormen samen adviesbureau RaadSaam Erfgoedprojecten. Zij voeren onderzoek uit, zetten projecten op en geven advies aan zowel kleine vrijwilligersorganisaties als gemeenten en middelgrote en grote musea. In hun werk staan de diverse aspecten van het beheren en ontsluiten van collecties centraal. (meer info)
Cursusdag 2
Rowan Huiskes is senior adviseur digitalisering en digitaal-erfgoedcoach bij Erfgoedhuis Zuid-Holland. In deze rol adviseert hij erfgoedorganisaties, van groot archief tot klein museum, hoe zij hun collectie duurzaam digitaal kunnen bewaren, verbinden en delen met een breed publiek.
Praktisch
Deelname is gratis maar er is een beperkt aantal plekken beschikbaar. Meld je aan via het onderstaande formulier.
Let op: voor de tweede bijeenkomst moet je een eigen laptop & lader meenemen en de missie en visie van de eigen organisatie.
Er wordt gezorgd voor koffie/thee. Lunch dien je zelf mee te brengen. Bij inschrijving rekenen we op je komst qua catering en locatie. Kun je onverhoopt toch niet komen? Geef tijdig de afmelding, of naam van vervanger (bijvoorbeeld je collega), aan ons door via info@erfgoedhuis-zh.nl.