Erfgoed en het Omgevingsplan voor erfgoedvrijwilligers
Alle erfgoedorganisaties in Nederland krijgen te maken met de nieuwe Omgevingswet, die op 1 januari 2024 ingaat. De Omgevingswet zal drastisch veranderen hoe er beslissingen worden genomen over alles wat met je omgeving te maken heeft. Wat verandert er door deze nieuwe wet als het gaat om erfgoed en hoe kun je hier als historische vereniging of erfgoedorganisatie mee omgaan? Dit en meer leer je tijdens deze cursus.
Over de cursus
Veel gemeenten hebben al omgevingsvisies vastgesteld. Deze visies geven aan waar en hoe verdere ontwikkeling in de komende decennia zal plaatsvinden en wat er behouden en beschermd zal worden. De volgende stap is dat de gemeenten aan de slag gaan met het omgevingsplan. Hierin komen alle regels te staan over iedere verandering in de omgeving; dus ook over bouwen, herbestemmen en slopen.
De cursus 'Erfgoed en het omgevingsplan' van erfgoedvereniging Heemschut gaat in op de context, intenties en begrippen in de Omgevingswet. Wat zegt de wet over erfgoed wat belangrijk is om te weten voor historische verenigingen? Welke nieuwe procedures komen er en hoe kan je als erfgoedorganisatie met de veranderingen het beste omgaan? Iedere historische vereniging heeft – goede en minder goede - ervaringen met het onderhouden van contacten met de gemeente. Wat zal er – door met het omgevingsplan – anders moeten en hoe doen we dat dan of hoe kunnen we dat dan doen?
Effectieve belangenbehartiging
Vragen die centraal staan in de bijeenkomst: kunnen erfgoedorganisaties de regels in het omgevingsplan beïnvloeden en hoe doen we dat dan? Wanneer zijn we als erfgoedorganisatie effectief? Hoe bereiken we de resultaten die we voor ogen hebben? En heel concreet: hoe pakken we dat dan aan?
Programma
- 09.30 uur: Inloop
- 10.00 uur: Opening en welkom door het Erfgoedhuis
- 10.05 uur: Kennismaken met elkaar
- 10.20 uur: Omgevingsplan en erfgoed (door Hans Buis, erfgoedvereniging Heemschut)
- 12.00 uur: Lunch
- 12.45 uur: Inleiding bij de werkgroepen
- 13.00 uur: Opsplitsing in werkgroepen:
- Werkgroep 1: Hoe gaan we het omgevingsplan effectief beïnvloeden?
- Werkgroep 2: Wanneer ben je als organisatie effectief?
- Werkgroep 3: Een goed omgevingsplan: hoe gaan we hier aan bijdragen?
Elke werkgroep krijgt een korte beschrijving voorgelegd van een situatie in een gemeente. Het doel is per werkgroep een aantal ‘gouden regels’ op te stellen. Na de pauze worden de opgestelde gouden regels plenair uitgewisseld en verder besproken.
- 14.15 uur: Pauze
- 14.45 uur: Discussie en kennisuitwisseling over effectief beïnvloeden, effectief opereren als organisatie, wat is nu de beste aanpak
- 15.45 uur: Slotwoord en afsluiting
- 16.00 uur: Einde programma
Doelgroep
De middag is bedoeld voor historische verenigingen, archeologische verenigingen, molenstichtingen en andere organisaties die zich op vrijwillige basis inzetten voor het behoud van erfgoed.
Als deelnemer aan deze cursus heb je een actieve rol. Gezamenlijk wordt er gewerkt aan het bepalen van een strategie die rekening houdt met de nieuwe werkelijkheid van het omgevingsplan.
Over de docent
Deze cursus wordt gegeven door Hans Buis, expert Omgevingswet van erfgoedvereniging Heemschut, in samenwerking met Erfgoedhuis Zuid-Holland.
Praktische informatie
De cursus vindt plaats op vrijdag 16 februari in Sociëteit Het Meisjeshuis in Delft. Er zijn geen kosten verbonden aan de cursus, maar aanmelden is verplicht. Er is ruimte voor maximaal 30 deelnemers.
De koffie staat klaar vanaf 9.30 uur, we starten om 10.00 uur met de cursus. We ronden af om 16.00 uur. Lunch is inbegrepen.
Bij inschrijving rekenen we op je komst qua catering en locatie. Kun je onverhoopt toch niet komen? Geef tijdig de afmelding, of naam van vervanger (bijvoorbeeld je collega), aan ons door via info@erfgoedhuis-zh.nl.
Wanneer
16 februari 2024
10.00 - 16.00 uur (inloop vanaf 09.30 uur)