Erfgoed in de gemeentelijke klimaatstresstest
Het klimaat verandert, wat in Nederland leidt tot o.a. warmer weer, droogte, wateroverlast, verzilting en zeespiegelstijging. Gemeenten bereiden zich sinds 2019 voor op deze veranderingen met klimaatstresstesten. Opvallend is echter dat cultureel erfgoed zelden wordt meegenomen, terwijl dit juist gevoelig is voor klimaatverandering. Daarom organiseert Erfgoedhuis Zuid-Holland in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed op 21 maart de bijeenkomst Erfgoed in de gemeentelijke klimaatstresstest.
Over de bijeenkomst
Het jaar 2023 maakt duidelijk dat de opwarming van het klimaat nog sneller gaat dan gedacht. De gevolgen zijn steeds onvoorspelbaarder, denk aan droogte, wateroverlast, hitte en storm. In Nederland bereiden we ons hierop voor met het nationaal Deltaprogramma. Zo worden rivierlopen verbreed, dijken versterkt en wordt regenwater opgevangen. Maar ook lokaal zijn er risico’s door klimaatverandering en deze vergen daarom gebiedsspecifieke aanpassingen. Hoe kun je hier als gemeente mee omgaan en op anticiperen? Waar moeten welke maatregelen genomen worden en hoe vlieg je dat vervolgens aan?
Om deze risico’s in kaart te brengen moet iedere gemeente een klimaatstresstest uitvoeren. Op basis daarvan kunnen er gerichte maatregelen genomen worden om schade aan menselijk, economisch en cultureel kapitaal te minimaliseren. De eerste stresstest werd in 2019 uitgevoerd. Daarin hebben weinig gemeenten cultureel erfgoed meegenomen, terwijl erfgoed vaak extra gevoelig is voor de gevolgen van klimaatverandering. Om de uitkomsten van de stresstest up-to-date te houden, moeten de testen om de zes jaar opnieuw worden uitgevoerd.
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed streeft ernaar om in de volgende actualisering erfgoed in iedere stresstest mee te laten nemen. Hiermee worden niet alleen de risico’s in kaart gebracht, maar ook de kansen van en kennis over erfgoed om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen en te verzachten.
Doelgroep
De middag is bedoeld voor beleidsmedewerkers erfgoed & archeologie, klimaat(adaptatie), ruimtelijke ontwikkeling en stedenbouw.
Programma
Het programma ziet er als volgt uit:
- 13.00 uur: Inloop
- 13.30 uur: Opening door het Erfgoedhuis
- 13.40 uur: Introductie op het thema - Gertjan de Boer (adviseur erfgoed en klimaat, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed).
Samen met zijn collega’s probeert Gertjan in beeld te brengen wat klimaatverandering voor impact heeft op cultureel erfgoed. Ook onderzoekt hij op welke manier kennis uit het verleden ingezet kan worden voor klimaatadaptatie. - 14.10 uur: Werksessie 1 ‘risico’s van klimaatverandering voor erfgoed in stedelijk en landelijk gebied’.
- 14.40 uur: Koffiepauze
- 15.00 uur: Werksessie 2 ‘kansen voor klimaatadaptatie door cultuurhistorie in stedelijk en landelijk gebied’.
- 15.30 uur: ‘Kunnen of moeten we cultureel erfgoed beschermen tegen het veranderende klimaat?’ - Tineke Keuzenkamp (projectmanager klimaatadaptief bestaand vastgoed, Rotterdams WeerWoord).
Wat begon als gemeentelijk programma, is uitgegroeid tot Rotterdams WeerWoord: een beweging waarin de gemeente, Rotterdammers en Rotterdamse organisaties samenwerken om de stad voor te bereiden op een extremer klimaat. - 16.00 uur: Plenaire afsluiting
- 16.15 uur: Borrel
Praktische informatie
Deelname is gratis maar er is een beperkt aantal plekken beschikbaar. Je kunt je aanmelden via onderstaand formulier.
Bij inschrijving rekenen we op je komst qua catering en locatie. Kun je onverhoopt toch niet komen? Geef tijdig de afmelding, of naam van vervanger (bijvoorbeeld je collega), aan ons door via info@erfgoedhuis-zh.nl.
Wanneer
21 maart 2024
13.30 - 17.00 uur (inloop vanaf 13.00 uur)
De bijeenkomst wordt mogelijk gemaakt door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in samenwerking met Erfgoedhuis Zuid-Holland.