Voedsel, dieet en eetgewoonten door de eeuwen heen
De pizza die je vanavond misschien bestelt heeft een lange evolutionaire weg afgelegd: van jagen en verzamelen naar een sedentair boerenbestaan met alle gemakken van dien. We eten niet langer alleen om te overleven. Ons dieet, eetgewoonten en rituelen omtrent voedsel vormen een belangrijke basis van onze identiteit en cultuur. Hoe draagt archeologisch onderzoek bij aan inzichten over dieet en eetgewoonten door de eeuwen heen? Die vraag staat centraal bij de jaarlijkse netwerkdag archeologie op 26 september in het Vakwerkhuis in Delft.
Over de bijeenkomst
Archeologische onderzoektechnieken leren ons niet alleen over het dieet van onze voorouders, maar ook in wat voor omgeving we leefden, wanneer en hoe we ons voedsel verzamelden, bereidden en hoe gevarieerd ons dieet was.
Zo kunnen via residu-analyse de aankoeksels in potten en pannen worden onderzocht en leert archeozoölogisch onderzoek ons over welke dieren we verwerkten voor consumptie. Ook organische resten als pollen en zaden kunnen worden geanalyseerd om inzicht te verschaffen in plantaardig dieet. Maar juist ook een combinatie van archeologie, cultuurhistorie en kunst versterkt onze kennis over historische voedselpreparatie en eetgewoonten.
Tijdens de Netwerkdag archeologie op 26 september lichten verschillende sprekers hun onderzoek naar voedsel en dieet uit, geïllustreerd door een aantal mooie Zuid-Hollandse casestudies.
Doelgroep
Archeologen, leden van archeologische werkgroepen en -verenigingen, vrijwilligers of anderszins geïnteresseerden in de archeologie van Zuid-Holland.
Programma
Het definitieve programma wordt nog bekend gemaakt.
De inloop en lunch zijn vanaf 12.00 uur. Het programma start om 13.00 uur, we ronden na 17.15 uur af met een borrel tot 18.00 uur.
Lezingen worden o.a. gegeven door:
- Lucy Kubiak-Martens (archeobotanist en paleo-ecoloog bij Biax Consult) over plantdieet in Neolithisch Zuid-Holland (lezing in het Engels)
- Manon Henzen (culinair historica, Eet!verleden) presenteert een multi-disciplinaire aanpak (archeologie, cultuurhistorie, kunst en experiment) om onze kennis over eetgewoonten in verschillende perioden te versterken
- Kinie Esser en/of Joyce van Dijk (Archeoplan Eco) over archeozoölogisch onderzoek in Zuid-Holland
Praktische informatie
Deelname is gratis maar er is een beperkt aantal plekken beschikbaar. Aanmelden is verplicht, je kunt je opgeven via onderstaand formulier.
Bij inschrijving rekenen we op je komst qua catering en locatie. Kun je onverhoopt toch niet komen? Geef tijdig de afmelding, of naam van vervanger (bijvoorbeeld je collega), aan ons door via info@erfgoedhuis-zh.nl.
Wanneer
26 september 2024
13.00 - 18.00 uur (inloop vanaf 12.00 uur)
Gratis parkeren kan beperkt op het Mijnbouwplein