De Tweede Wereldoorlog digitaal
In 2025 herdenken we 80 jaar bevrijding, een periode die blijft fascineren door nieuwe verhalen en inzichten. Het is daarom belangrijk om collecties over de Tweede Wereldoorlog duurzaam te registreren, te digitaliseren en toegankelijk te maken. Hoe kun je jouw collectie over de Tweede Wereldoorlog op duurzame wijze registreren? En hoe kun je deze verbinden met andere collecties over deze periode?
Over deze cursus
In 2025 herdenken (en vieren) we dat Nederland 80 jaar geleden bevrijd is. De Tweede Wereldoorlog blijft voor veel mensen tot de verbeelding spreken, ook voor jongeren. Het is daarom belangrijk dat we verhalen, collecties en archieven zo goed mogelijk ontsluiten en toegankelijk maken. Van particulier fotoarchief tot collectie uit een (bunker)museum. Bovendien willen we deze collecties zo goed mogelijk met elkaar verbinden, zodat scholieren, onderzoekers en geïnteresseerden deze goed kunnen vinden en hier makkelijk toegang toe hebben.
Daarom is het belangrijk om collecties op gestandaardiseerde wijze te beschrijven, want zo kunnen collecties met elkaar worden verbonden. Daarnaast is het belangrijk om de collectie in samenhang met verhalen, gebeurtenissen, personen en andere Tweede Wereldoorlog-collecties te presenteren, bijvoorbeeld via het platform Netwerk Oorlogsbronnen.
In deze cursus gaan we praktisch aan de slag: welke stappen kun je zetten om je Tweede Wereldoorlog-collectie gestandaardiseerd te beschrijven? En op welke manier kun je aansluiten bij een platform, zoals Netwerk Oorlogsbronnen en Ons Land, om een zo breed mogelijk publiek te bereiken?
De provincie Zuid-Holland en Erfgoedhuis Zuid-Holland besteden in 2025 extra aandacht aan 80 Jaar Vrijheid met een uitgebreide programmering.
Doelgroep
De bijeenkomst is bedoeld voor vrijwilligers, medewerkers en leden van historische verenigingen, (streek)musea, archieven en andere erfgoedinstellingen, specifiek met een Tweede Wereldoorlog-(deel)collectie of -archief.
Je hoeft geen voorkennis te hebben van collectieregistratie.
Spelregels
-
Voorrang voor geïnteresseerden uit Zuid-Holland
Provincie Zuid-Holland verstrekt ons subsidie voor het organiseren van deze activiteiten, met als doel om het publiek in deze provincie te bedienen. Aanmelders uit Zuid-Holland krijgen daarom voorrang op aanmelders van buiten de provincie.
Ben je werkzaam bij een organisatie buiten de provincie Zuid-Holland? Dan is het mogelijk dat we je op de Wachtlijst plaatsen. Je hoort uiterlijk 1 week voor aanvang van de activiteit of je kunt deelnemen.
-
Per instelling een beperkt aantal aanmelders
Schrijven meer collega’s van jou zich in voor deze cursus? Dan is het mogelijk dat we je vragen om een keuze te maken welke collega’s deelnemen. Zo zorgen we ervoor dat zoveel mogelijk geïnteresseerden kunnen deelnemen.
-
Algemene Voorwaarden van toepassing
Op onze cursussen en bijeenkomsten zijn onze Algemene Voorwaarden van toepassingen.
Door je aan te melden voor de activiteit ga je akkoord met de voorwaarden.
Programma
- Cursusdag 1
- 09.30 uur: Inloop
- 10.00 uur: Welkom en kennismaking
- 10.30 uur: Cursus deel 1
- 12.30 uur: Lunch
- 13.15 uur: Cursus deel 2
- Cursusdag 2
- 09.30 uur: Inloop
- 10.00 uur: Welkom en kennismaking
- 10.30 uur: Cursus deel 1
- 12.30 uur: Lunch
- 13.15 uur: Cursus deel 2
Over de docenten
Nine Claassen is data-cleaner bij Erfgoedhuis Zuid-Holland. Vanuit de Datawerkplaats, mede mogelijk gemaakt door Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE), ondersteunt zij erfgoedorganisaties met advies, kennis en hands-on meehelpen om datakwaliteit te verbeteren. Met een voorliefde voor Linked Open Data, helpt zij graag om zoveel mogelijk erfgoedcollecties digitaal te ontsluiten.
Thomas van Maaren is communitymanager bij WO2Net. Hij adviseert beleidsmaker, verhalenvertellers en collectiebeherende instellingen. Bijvoorbeeld hoe ze hun collecties kunnen ontsluiten middels Linked Open Data. En hoe ze kunnen aansluiten bij het platform Netwerk Oorlogsbronnen.
Praktisch
Neem je eigen laptop en lader mee, bij voorkeur ook toegang tot jouw collectiebeheersysteem.
Deelname is gratis, maar er is een beperkt aantal plekken beschikbaar. Meld je daarom op tijd aan via onderstaand formulier. Er wordt gezorgd voor koffie/thee.
Bij inschrijving rekenen we op je komst, in verband met de catering en het aantal beschikbare zitplaatsen. Kun je onverhoopt toch niet komen? Geef uiterlijk 1 week vóór de activiteit de afmelding, of naam van vervanger (bijvoorbeeld je collega), aan ons door via info@erfgoedhuis-zh.nl.
Deelnemers dienen hun eigen laptop en lader mee te nemen, bij voorkeur met toegang tot hun collectiebeheersysteem.
Wanneer
18 maart & 8 april
10.00 - 15.00 uur (inloop vanaf 09.30 uur)