Samen op zoek naar nieuwe vrijwilligers
Ruim 20.000 vrijwilligers werken dagelijks aan het Zuid-Hollandse erfgoed, maar hun aantal daalt door tijdgebrek en vergrijzing. Daarnaast zoeken vrijwilligers vaker kortlopende projecten. Hoe zorg je als erfgoedorganisatie voor een open en aantrekkelijke omgeving voor nieuwe vrijwilligers? En hoe behoud je de betrokkenheid van je huidige vrijwilligers?
Over deze cursus
De cursus bestaat uit 3 bijeenkomsten van 3 uur op locatie, aangevuld met digitale coachingsmomenten. Vooraf is er een kennismakingsgesprek om de cursus af te stemmen op jouw situatie.
Na deze cursus:
- Bereik, boei en bind je vrijwilligers beter.
- Verwelkom je nieuwe vrijwilligers effectief.
- Vergroot je jouw kans op het werven van vrijwilligers.
- Doe je inspiratie op en vergroot je je netwerk.
Doelgroep
De cursus is bedoeld voor personen die verantwoordelijk of actief zijn op strategisch-tactisch niveau binnen het vrijwilligersbeleid. Denk hierbij aan:
- Directeuren
- Bestuursleden (met vrijwilligersbeleid in portefeuille)
- Vrijwilligerscoördinatoren
De cursus is geschikt voor zowel betaalde medewerkers als vrijwilligers.
Programma
- Bijeenkomst 1: vrijwilligersreis, motivaties, fricties, drempels en wervingsstrategieën.
Maandag 3 maart (op locatie), 12.30-17.00 uur (inloop vanaf 12.00 uur) - Coachingsmoment: vragen en huiswerk bespreken.
Maandag 17 maart (digitaal coachingsmoment) tijdstip nog te bepalen. - Bijeenkomst 2: inclusieve organisatiecultuur (met het Jam Cultures-spel).
Maandag 31 maart (op locatie) 09.30-13.00 uur (inloop vanaf 09.00 uur) - Coachingsmoment: vragen en verdieping.
Maandag 14 april (digitaal coachingsmoment) tijdstip nog te bepalen. - Bijeenkomst 3: Erfgoedvrijwilliger.nl en eindpresentaties.
Maandag 28 april (op locatie) 09.30-13.00 uur (inloop vanaf 09.00 uur)
Locaties worden nog bekend gemaakt.
Tussen de bijeenkomsten werk je zelfstandig met opdrachten en cursusvideo’s.
Deelname aan alle sessies is essentieel, bij voorkeur met twee personen per organisatie.
Over de docenten
Janneke van Es
Janneke is junior adviseur en zet zich in om erfgoed toegankelijk te maken voor een breed publiek. Ze ondersteunt historische verenigingen als contactpersoon en werkt mee aan projecten zoals Sprekend Erfgoed, waarin taallessen worden gegeven in musea.
Evelien Masselink
Evelien is coördinator business development bij Erfgoedhuis Zuid-Holland. Met haar uitgebreide ervaring in het trainen van middelgrote en kleinere musea, richt zij zich op het delen van het rijke erfgoed van de provincie met jong en oud.
Praktisch
Deelname is gratis, maar de plaatsen zijn beperkt. Meld je tijdig aan via het formulier hieronder. Koffie en thee worden verzorgd. Bij inschrijving rekenen we op je komst in verband met catering en zitplaatsen. Kun je niet komen? Meld je af of geef een vervanger door (bijv. een collega) uiterlijk 2 weken voor de cursus via info@erfgoedhuis-zh.nl.
Organisaties uit Zuid-Holland krijgen voorrang bij inschrijving.
Spelregels
-
Voorrang voor geïnteresseerden uit Zuid-Holland
Provincie Zuid-Holland verstrekt ons subsidie voor het organiseren van deze activiteiten, met als doel om het publiek in deze provincie te bedienen. Aanmelders uit Zuid-Holland krijgen daarom voorrang op aanmelders van buiten de provincie.
Ben je werkzaam bij een organisatie buiten de provincie Zuid-Holland? Dan is het mogelijk dat we je op de Wachtlijst plaatsen. Je hoort uiterlijk 1 week voor aanvang van de activiteit of je kunt deelnemen.
-
Per instelling een beperkt aantal aanmelders
Schrijven meer collega’s van jou zich in voor deze cursus? Dan is het mogelijk dat we je vragen om een keuze te maken welke collega’s deelnemen. Zo zorgen we ervoor dat zoveel mogelijk geïnteresseerden kunnen deelnemen.
-
Algemene Voorwaarden van toepassing
Op onze cursussen en bijeenkomsten zijn onze Algemene Voorwaarden van toepassingen.
Door je aan te melden voor de activiteit ga je akkoord met de voorwaarden.