De Tweede Wereldoorlog: een archief vol verhalen
In 2025 vieren we in Zuid-Holland 80 jaar Vrijheid. Nog steeds spreekt de Tweede Wereldoorlog tot de verbeelding. Hoe doe je onderzoek naar deze periode? Welke sporen kun je vinden in het provinciaal archief? En hoe maak je hier een (publieksvriendelijk) verhaal van?
Over deze bijeenkomst
De Tweede Wereldoorlog spreekt nog steeds tot de verbeelding. Met de publicatie van onderzoeken, boeken, tentoonstellingen, films, series en games blijft deze historische periode centraal staan in de collectieve herinnering.
Tijdens deze bijeenkomst zal er speciale aandacht zijn voor de wijze waarop je onderzoek kan doen in nationale (en internationale) archieven. Welke bronnen over de Tweede Wereldoorlog in Nederland en de bevrijding kun je gebruiken? Hoe kun je deze interpreteren en combineren? Welke methoden hanteren onderzoekers? Welke bronnen combineren (en missen) zij voor hun onderzoek?
Ook is er specifieke aandacht voor de rol en inhoud van het archief van de provincie Zuid-Holland. Bijvoorbeeld naar de mogelijkheden om hier (digitaal) onderzoek te doen.
Voor het middagprogramma kunnen je je aanmelden voor:
- Route I: Stadswandeling langs locaties uit de Tweede Wereldoorlog: onderzoeker Nick Warmerdam vertelt aan de hand van zijn boek ‘Gewapend met karabijn en camera’ over zichtbare en onzichtbare sporen van de oorlog in de stad.
- Route II: Rondleiding in het depot van het Nationaal Archief en tentoonstelling. Tijdens deze rondleiding is speciale aandacht voor onderzoek en archiefstukken met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast wordt een rondleiding aangeboden langs de tentoonstelling die op dat moment is geprogrammeerd.
Let op: er is een beperkt aantal plaatsen. Je kunt je inschrijven voor (niet meer dan) één van beide opties.
Doelgroep
De bijeenkomst is bedoeld voor alle geïnteresseerden of betrokkenen bij dit thema, bijvoorbeeld:
- Medewerkers en vrijwilligers van musea, archieven, historische verenigingen en andere erfgoedorganisaties in Zuid-Holland
- Erfgoedgemeenschappen in Zuid-Holland
- Onderzoekers en studenten
- Medewerkers provincie Zuid-Holland
Programma
Ochtend
- 09.30 uur: Ontvangst met koffie/thee
- 10.00 uur: Welkom in provinciehuis Zuid-Holland Gedeputeerde Meindert Stolk
- 10.05 uur: Inleiding en toelichting programma door Peter Diebels
- 10.15 uur: Keynotespreker over onderzoek naar Tweede Wereldoorlog in Nederland
- 11.00 uur: Presentatie ‘Bronnen over de Tweede Wereldoorlog in de provinciale collectie’ door Peter Diebels
- 11.30 uur: Presentatie ‘Gewapend met karabijn en camera‘ door Nick Warmerdam
- 12.00-12.30 uur/13.00 uur: Lunch (en bezoek tentoonstelling in Provinciehuis)
Middag
Route 1 (max 20 deelnemers)
- 13.00 uur: Verzamelen standswandeling
- 13.00 uur: Wandeling langs zichtbare en onzichtbare sporen van de oorlog in Den Haag
Route 2 (max 30 deelnemers)
- 12.30 uur: Wandelen naar Nationaal Archief
- 13.00 uur: Bezoek I: Bezoek aan depot Nationaal Archief, Rondleiding bronnen Tweede Wereldoorlog &Tentoonstelling Nationaal Archief
- 13.45 uur: Wissel van groepen
- 14.00 uur: Bezoek I: Bezoek aan depot Nationaal Archief, rondleiding bronnen Tweede Wereldoorlog & Tentoonstelling Nationaal Archief
Over de docenten
Peter Diebels is provinciearchivaris van de provincie Zuid-Holland. Daarnaast is hij interbestuurlijk toezichthouder.
Nick Warmerdam (profiel) is senior adviseur archeologie bij Erfgoedhuis Zuid-Holland. Daarnaast is hij onderzoeker en auteur van diverse publicaties over de Tweede Wereldoorlog. Recent is zijn publicatie, samen met Jeroen Rijpsma, 'Gewapend met karabijn en camera' gelanceerd.
Meer info volgt nog
Praktisch
Deelname is gratis, maar er is een beperkt aantal plekken beschikbaar. Meld je daarom op tijd aan via onderstaand formulier. Er wordt gezorgd voor koffie/thee. Lunch is ook inbegrepen. Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar.
Bij inschrijving rekenen we op je komst, in verband met de catering en het aantal beschikbare zitplaatsen. Kun je onverhoopt toch niet komen? Geef uiterlijk 1 week vóór de activiteit de afmelding, of naam van vervanger (bijvoorbeeld je collega), aan ons door via info@erfgoedhuis-zh.nl.
Wanneer
Maandag 30 juni
10.00 - 13.00 uur (inloop vanaf 09.30 uur)
Waar
Provinciehuis Zuid-Holland Zuid-Hollandplein 1 2596 AW Den Haag Toon route in Google MapsWanneer
Maandag 30 juni
12.30 - 15.00 uur