Collectie in bewaring
Erfgoedhuis Zuid-Holland, Huis voor de Kunsten Limburg en Erfgoed Brabant organiseren een vijfdelige webinar-reeks over de veiligheidszorg van collecties, gericht op vrijwilligers en medewerkers die willen weten hoe zij hun collectie kunnen beschermen tegen schadelijke invloeden, ook als gevolg van klimaatverandering.
De (gratis) webinars zijn dit voorjaar en najaar en kunnen ook los van elkaar bezocht worden. Aanmelden kan via het platform erfgoedvrijwilliger.nl.
Planning
De reeks start met een Introductie op veiligheidszorg op 18 maart, daarna volgen De 10 schadefactoren op 16 april en Risicoanalyse collecties op 22 mei. Na de zomer volgen nog twee online sessies. Bekijk hieronder info over het eerstvolgende webinar.
Webinar 3 - Risicoanalyse voor je collectie
22 mei, 14.00-16.00 uur (inloop 13.50 uur)
Duur: 90 tot 120 minuten
Doelgroep
Iedereen die een collectie (heemkunde, museum, archief, etc.) beheert in Nederland of in de Overzeese gebieden. Zowel vrijwilligers, beroepskrachten als privé-eigenaren.
Over de bijeenkomst
Dit webinar biedt praktische kennis over het identificeren van risico’s voor je collectie en het opstellen van een risicoanalyse.
Dit webinar begint met een introductie over risicomanagement. Wat is het? En wat is een risicoanalyse? Daarna worden de stappen van het risicomanagementproces uitgelegd. Aan de hand van een casestudie doorlopen we de stappen van context en waardering via identificatie en analyse van risico’s tot prioriteiten en mogelijkheden om risico’s te verkleinen. Al doende maken we kennis met de methodiek en verlagen we de drempel om risicoanalyse in de eigen organisatie toe te passen.
Bij deze webinar is het de bedoeling dat je met twee mensen uit je organisatie (achter één pc/laptop/tablet) deelneemt.
Heb je al een vraag over het onderwerp van dit webinar? Laat jouw vraag dan vóór 18 april achter in het aanmeldformulier. Mogelijk verwerkt de organisatie dan jouw vraag in de presentatie.
Over de spreker
Agnes Brokerhof is senior onderzoeker bij het Rijkserfgoedlaboratorium. Momenteel richten haar activiteiten zich op het begeleiden en toepassen van de principes van risicomanagement en waardenmanagement in de besluitvorming voor collectiezorg in adviesaanvragen. Agnes streeft in haar werk naar het vinden van praktische en kosteneffectieve oplossingen voor problemen in erfgoedconservering en -beheer. Ook draagt zij bij aan het ontwikkelen van nieuwe kennis en methoden om erfgoedinstellingen te ondersteunen bij het effectiever en efficiënter uitvoeren van hun werk.
Eerdere webinars
-
Webinar 1 - Veiligheidszorg voor Collecties – Bescherm je Erfgoed
18 maart 2025, 14.00-16.00 uur (inloop 13.50 uur)
Duur: 90 tot 120 minutenDoelgroep
Iedereen die een collectie (heemkunde, museum, archief, etc.) beheert in Nederland of in de Overzeese gebieden. Zowel vrijwilligers, beroepskrachten als privé-eigenaren.
Over de bijeenkomst
Dit webinar biedt praktische kennis over het beschermen van collecties, met de nadruk op de rol die jij als vrijwilliger of eigenaar kunt spelen om de veiligheid van je erfgoed te waarborgen.
Dit eerste webinar biedt je inleiding in veiligheidszorg voor collecties. We laten je kennismaken met allerlei onderdelen van veiligheidszorg en vertellen hoe je je collectie kunt beschermen tegen allerlei risico’s. Daarnaast gaan we ook met elkaar in gesprek! Welke ervaringen heb jij en aan welke oplossingen denk jij? We geven praktische tips waarmee je direct aan de slag kunt. Je ontdekt waarom het beschermen van je collectie niet alleen gaat om het voorkomen of beperken van schade Het gaat over de juiste bewaaromstandigheden en overdragen aan toekomstige generaties. Iedereen die betrokken is bij de collectie, zoals medewerkers en vrijwilligers, beveiligers, directie en bestuursleden spelen een rol. Kortom: veiligheidszorg is een gezamenlijke taak!
Heb je al een vraag over het onderwerp van dit webinar? Laat jouw vraag dan vóór 10 maart achter in het aanmeldformulier. Mogelijk verwerkt de organisatie dan jouw vraag in de presentatie.
-
Webinar 2 - Introductie op de tien schadefactoren
16 april, 14.00-16.00 uur (inloop 13.50 uur)
Duur: 90 tot 120 minutenDoelgroep
Iedereen die een collectie (heemkunde, museum, archief, etc.) beheert in Nederland of in de Overzeese gebieden. Zowel vrijwilligers, beroepskrachten als privé-eigenaren.
Over de bijeenkomst
Tijdens het tweede webinar maak je kennis met de tien schadefactoren voor een collectie. Je krijgt inzicht in de invloed van omgevingsfactoren op je collectie en de gevoeligheid van verschillende materiaalsoorten. Ook laten we je zien hoe je collectiebedreigende risico’s kunt herkennen en hoe je preventieve maatregelen hiervoor kunt nemen.
Heb je al een vraag over het onderwerp van dit webinar? Laat jouw vraag dan vóór 8 april achter in het aanmeldformulier. Mogelijk verwerkt de organisatie dan jouw vraag in de presentatie.
Voor meer informatie en aanmelden ga je naar de website van Erfgoedvrijwillger.