Zuid-Hollands koloniaal erfgoed zichtbaar op Wikipedia
De Zuid-Hollandse slavernij- en koloniale geschiedenis staat volop in de aandacht, onder meer door het onderzoek naar de rol van de provincie Zuid-Holland in de slavenhandel. Ook steeds meer (erfgoed)organisaties doen onderzoek naar hun betrokkenheid bij deze periode uit de geschiedenis. Hierdoor is het steeds belangrijker om deze kennis te ontsluiten en toegankelijk te maken via een van de grootste kennisplatformen, Wikipedia.
Over deze cursus
Sinds enkele jaren is de aandacht voor slavernij en koloniale geschiedenis sterk gegroeid. De Nederlandse regering en de Koning hebben in 2023 officieel excuses aangeboden voor de rol van Nederland in het slavernijverleden. Ook provincie Zuid-Holland heeft onderzoek gedaan naar haar betrokkenheid. Daarnaast doen erfgoedorganisaties langs de Erfgoedlijnen onderzoek naar herkomst van hun collecties en de verhalen die verbonden zijn met hun locaties.
Deze onderzoeksresultaten leveren belangrijke, nieuwe perspectieven en inzichten op. Het is belangrijk om deze informatie voor een breed publiek te ontsluiten.
Veel onderzoekers en geïnteresseerden starten hun onderzoek op internet. Wikipedia, de gratis encyclopedie, is hiervoor een belangrijk startpunt. Of bijvoorbeeld het bekijken van afbeeldingen van vondsten via Wikimedia Commons. Het is dus belangrijk om de nieuwste informatie en inzichten hier te ontsluiten. Bovendien stimuleert Wikimedia Nederland om informatie op het platform te verrijken met nieuwe perspectieven.
Tijdens drie bijeenkomsten krijg je als deelnemer de kans om:
- Bij te dragen aan het verrijken van Wiki-platforms, zoals Wikipedia, met objecten en informatie over de koloniale geschiedenis.
- Je historische kennis te verdiepen met boeiende presentaties over de slavernij- en koloniale geschiedenis.
- Een unieke blik achter de schermen te krijgen bij gemeenschappen en organisaties langs de Erfgoedlijnen, die deze gedeelde geschiedenis zichtbaar maken in Zuid-Holland.
Samen leren de betrokken gemeenschappen en organisaties elkaar beter kennen, waardoor zij sterker kunnen samenwerken en de verhalen uit dit rijke verleden nog beter tot leven kunnen brengen.
Doelgroep
Deze cursus is specifiek gericht op erfgoedgemeenschappen, die zich verbonden voelen met slavernij- en koloniale geschiedenis.
Daarnaast is de bijeenkomst bedoeld voor vrijwilligers, medewerkers en leden van historische verenigingen, (streek)musea, archieven en andere erfgoedinstellingen. Ook onderzoekers van kennisinstellingen en Wikipedianen zijn van harte uitgenodigd.
Je hoeft geen voorkennis te hebben van werken met de diensten van Wikipedia.
Programma
Als deelnemer wordt verwacht dat je minimaal 2 van de 3 bijeenkomsten bijwoont, het is niet verplicht om alle drie aanwezig te zijn.
Je digitale collectie delen via Wikimedia Commons & introductie auteursrecht
13 maart
10.00 - 15.00 uur (inloop vanaf 09.30 uur)
- Dag 2 (woensdag 26 maart 2025, 10.00- 15.00 uur, inloop vanaf 09.30 uur)
- Locatie: Nationaal Archief. Den Haag
- Aan de slag met Wikipedia
- Presentatie: NTB
Aan de slag met Wikipedia
26 maart
10.00 - 15.00 uur (inloop vanaf 09.30 uur)
- Dag 3 (woensdag 9 april 2025, 10.00-15.00 uur)
- Locatie: Nationaal Jenevermuseum Schiedam
- Terugkomdag samenwerken aan Wikimedia Commons en Wikipedia
- Presentatie: NTB
Terugkomdag samenwerken aan Wikimedia Commons en Wikipedia
9 april
10.00 - 15.00 uur (inloop vanaf 09.30 uur)
Over de docent
Ian Velthuis is trainer van Wikipediadiensten, met jarenlange ervaring. Hij was ook betrokken bij de cursus ‘Zuid-Hollandse Limes zichtbaar op Wikipedia’.
Praktisch
Deelname is gratis, maar de plaatsen zijn beperkt. Meld je tijdig aan via het formulier hieronder. Koffie en thee worden verzorgd. Bij inschrijving rekenen we op je komst in verband met catering en zitplaatsen. Kun je niet komen? Meld je af of geef een vervanger door (bijv. een collega) voor de cursus via info@erfgoedhuis-zh.nl.
Deelnemers dienen zelf een laptop en oplader mee te nemen.