Artificial Intelligence voor erfgoedorganisaties
Over deze bijeenkomst
Er wordt vaak gesproken over verschillende vormen van kunstmatige intelligentie, zoals Artificial Intelligence (AI), Generatieve AI, Machine Learning, Neural Networks en Deep Learning. Maar hoe verhouden deze zich tot elkaar en wat zijn de verschillen? Begrippen als LLM’s en prompts roepen bovendien nog veel vragen op.
Voor erfgoedorganisaties biedt AI kansen bij het registreren en ontsluiten van collecties, zoals het transcriberen van oude handschriften, het herkennen van woorden in documenten of het automatisch beschrijven van locaties op foto’s. Hoe kunnen erfgoedinstellingen AI verantwoord inzetten om digitale collecties met Linked Open Data beter te ontsluiten en toegankelijk te maken voor een breed publiek?
Tijdens deze kennisbijeenkomst komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:
- Wat is AI en hoe verrijkt het erfgoedcollecties?
- Praktijkvoorbeelden, zoals handschriftherkenning, informatie-extractie met LLM’s, beeldherkenning, oral history met voice recognition en chatbots.
- Voorwaarden voor het beschikbaar stellen van data.
- Het belang van Linked (Open) Data voor AI.
- Zelf aan de slag met AI-tools.
Doelgroep
De bijeenkomst is bedoeld voor vrijwilligers, medewerkers en leden van historische verenigingen, (streek)musea, archieven en andere erfgoedinstellingen.
Je hoeft geen voorkennis te hebben van Artificial Intelligence (AI).
Spelregels
-
Voorrang voor geïnteresseerden uit Zuid-Holland
Provincie Zuid-Holland verstrekt ons subsidie voor het organiseren van deze activiteiten, met als doel om het publiek in deze provincie te bedienen. Aanmelders uit Zuid-Holland krijgen daarom voorrang op aanmelders van buiten de provincie.
Ben je werkzaam bij een organisatie buiten de provincie Zuid-Holland? Dan is het mogelijk dat we je op de Wachtlijst plaatsen. Je hoort uiterlijk 1 week voor aanvang van de activiteit of je kunt deelnemen.
-
Per instelling een beperkt aantal aanmelders
Schrijven meer collega’s van jou zich in voor deze cursus? Dan is het mogelijk dat we je vragen om een keuze te maken welke collega’s deelnemen. Zo zorgen we ervoor dat zoveel mogelijk geïnteresseerden kunnen deelnemen.
-
Algemene Voorwaarden van toepassing
Op onze cursussen en bijeenkomsten zijn onze Algemene Voorwaarden van toepassingen.
Door je aan te melden voor de activiteit ga je akkoord met de voorwaarden.
Programma
- 12.30 uur: Inloop
- 13.00 uur: Programma
- 17.00 uur: Einde
Over de docent
Heleen Wilbrink is egyptologe en AI-expert. Met haar bedrijf Aincient zet zij zich in om met behulp van innovatie technologieën, (oude) geschiedenis toegankelijk te maken. Zij is werkzaam in het erfgoedveld, onder meer bij musea, kennisinstellingen en archieven.
Praktisch
Deelname is gratis, maar er is een beperkt aantal plekken beschikbaar. Meld je daarom op tijd aan via onderstaand formulier. Er wordt gezorgd voor koffie/thee. Bij inschrijving rekenen we op je komst, in verband met de catering en het aantal beschikbare zitplaatsen. Kun je onverhoopt toch niet komen? Geef uiterlijk 1 week vóór de activiteit de afmelding, of naam van vervanger (bijvoorbeeld je collega), aan ons door via info@erfgoedhuis-zh.nl.
Organisaties uit Zuid-Holland hebben voorrang. Deelnemers nemen zelf een laptop en oplader mee, evt. pen en papier
Wanneer
17 april
13.00 - 17.00 uur (inloop vanaf 12.30 uur)