Gemeente Brielle: restauratie en herbestemming kruitmagazijn op vesting
Nominatie voor de Erfgoedparel 2022
Het project in beeld
Het project restauratie en herbestemming kruitmagazijn op vesting Brielle van gemeente Brielle is een van de vijf finalisten voor de Erfgoedparel 2022. Het onderstaande filmpje geeft een beeld van dit project en laat Koos Steentjes en Nico Smit (Werkgroep Kanonnen en Affuiten) en wethouder Andre Schoon (gemeente Brielle) aan het woord.
Welke project krijgt jouw stem? Maak hieronder je keuze!
De stemronde is 2 november gesloten. Je kunt helaas niet meer je stem uitbrengen.
Over dit project
-
Welke partijen/partners zijn betrokken bij het project?
Werkgroep kanonnen en affuiten en gemeente Brielle.
-
Wat is het doel van het project?
- Beschermen: het monumentale kruitmagazijn uit 1786 verkeerde in een zeer slechte staat. Met de restauratie wordt het kruitmagazijn in stand gehouden.
- Benutten en beleven: het kruitmagazijn is decennialang dichtgemetseld geweest. Na de restauratie is het gebouw toegankelijk voor publiek. Er is een tentoonstelling over het gebruik van kruit te zien. Dit levert een positieve bijdrage aan een rondgang over de vesting en sluit aan op de eerder uitgevoerde projecten op de vestingwerken, waarbij bunkers gerestaureerd zijn en een bij de vesting passende inrichting hebben gekregen.
-
Welke rol heeft of hebben de betrokken erfgoedvrijwilliger(s) binnen dit project?
Sinds 2015 werkt de gemeente samen met vrijwilligers om de vestingwerken in stand te houden en aantrekkelijk te maken voor bezoekers; vrijwilligers en gemeente hebben hiervoor gezamenlijk een projectplan opgesteld.
Een van de projecten is het kruitmagazijn. De werkgroep Kanonnen en affuiten hebben, binnen de kaders van het projectplan, het project zelfstandig uitgevoerd. Dit geldt zowel voor de restauratie als voor de inrichting.
De vrijwilligers hebben in overleg met de gemeente het restauratieplan + het plan voor de inrichting opgesteld en hebben de meeste werkzaamheden zelf uitgevoerd.
Daar waar nodig is expertise ingehuurd; architect voor opstellen restauratieplan, constructeur, metselaar voor specialistisch metselwerk binnenwanden. Nu de werkzaamheden zijn afgerond beheren de vrijwilligers het kruitmagazijn. In de zomermaanden openen en sluiten ze dagelijks het kruitmagazijn, geven rondleidingen, voeren onderhoud uit.
-
Hoe ziet de instelling de eigen rol binnen het project?
De gemeente Brielle is eigenaar. De gemeente financiert inhuur en materiaalkosten, denkt mee in de planvorming en vraagt de omgevingsvergunning aan.
-
Op welke wijze heeft participatie een rol in het project?
Het is een co-productie tussen de vrijwilligers van de werkgroep kanonnen en affuiten en de gemeente Brielle.
-
Hoe slaagt deze instelling erin (nieuwe) vrijwilligers te binden aan dit soort projecten?
- De vrijwilligers krijgen binnen de kaders van het projectplan veel vrijheden en verantwoordelijkheden. Ze maken zelf de planning en coördineren de werkzaamheden, weten wat het gemeentelijk budget is, maken de plannen (in overleg met gemeente).
- Vanuit de gemeentelijke organisatie is er een ambtelijk aanspreekpunt voor de vrijwilligers.
- In Brielle zijn er veel erfgoedvrijwilligers. De diverse organisaties zijn verenigd in de Stichting Erfgoedgilde. Vier keer per jaar is er bestuurlijk overleg met het Erfgoedgilde.
- De inzet van de werkgroep kanonnen en affuiten wordt enorm gewaardeerd door het gemeentebestuur en dit wordt ook kenbaar gemaakt.
-
Waarom zou dit project de Erfgoedparel moeten winnen?
Dit project moet winnen omdat het een mooi voorbeeld is hoe een bescheiden groep in staat is tijdens een project te groeien tot een grote groep en dat door dit enthousiasme met name ook jongeren zich duurzaam gaan aanmelden als vrijwilliger.
Snel naar de andere nominaties? Bekijk het overzicht met alle inzendingen.