Museum Vlaardingen: herwaardering collectie Museum Vlaardingen
Nominatie voor de Erfgoedparel 2022
Het project in beeld
Het project herwaardering collectie Museum Vlaardingen van Museum Vlaardingen is een van de vijf finalisten voor de Erfgoedparel 2022. Het onderstaande filmpje geeft een beeld van dit project en laat projectmedewerkers en vrijwilligers aan het woord. Welke project krijgt jouw stem? Maak hieronder je keuze!
De stemronde is 2 november gesloten. Je kunt helaas niet meer je stem uitbrengen.
Over dit project
-
Welke partijen/partners zijn betrokken bij het project?
- Museum Vlaardingen
-
Wat is het doel van het project?
Al in 2008 is besloten dat het museum, dat toen nog het Visserijmuseum/Vlaardings Museum heette, zich meer zou gaan profileren als stadsmuseum. Ook in de collectievorming is deze verschuiving zichtbaar; de nadruk ligt op het erfgoed van de stad Vlaardingen. De ‘oude’ nationale visserijcollectie is echter nog wel in beheer bij het museum.
Museum Vlaardingen is van mening dat de objecten uit deze collectie een betere plaats verdienen. Om te bepalen om welke objecten dit gaat en tevens de beheersbaarheid en bruikbaarheid van de collectie van het museum te vergroten, is het museum vorig jaar gestart met het project 'herwaardering van de collectie'.
De gehele collectie wordt op de museale weegschaal gelegd. Aan de hand van een vooraf vastgestelde set criteria wordt per object bekeken of dit voorwerp nog past binnen de positionering en het collectie- en presentatieprofiel van het museum of dat het beter past bij een andere openbare) culturele of erfgoedinstelling.
-
Welke rol heeft of hebben de betrokken erfgoedvrijwilliger(s) binnen dit project?
Het museum zou dit project niet kunnen uitvoeren zonder vrijwilligers. In totaal zijn ongeveer twintig vrijwilligers betrokken bij dit ambitieuze en omvangrijke project en ze worden ingezet op alle aspecten en alle werkzaamheden: van het inrichten van de werklocatie tot het doen van onderzoek en het beoordelen, fotograferen en registreren van de objecten.
Veel van de vaste collectievrijwilligers zijn al langere tijd aan het museum verbonden en beschikken derhalve over veel kennis over de collectie (oorsprong, herkomst etc), kennis die heel goed van pas komt bij het waarderen van de objecten. Naast de bestaande vrijwilligers wist Museum Vlaardingen ook veel nieuwe vrijwilligers te interesseren voor dit project, voor zowel incidentele als structurele werkzaamheden.
-
Hoe ziet de instelling de eigen rol binnen het project?
Het herwaarderingstraject is een belangrijke stap in de verdere professionalisering van het museum en helpt bij het verder invullen van onze positionering als stadsmuseum.
Bovendien zorgen dit project ervoor dat objecten, die niet meer passen bij het nieuwe profiel van Museum Vlaardingen, een nieuwe bestemming krijgen in een andere openbare instelling.
-
Op welke wijze heeft participatie een rol in het project?
Al tijdens de voorbereidingen van het project is het museum open en transparant geweest over nut, noodzaak en doel van het herwaarderingstraject. Op deze manier zijn veel stakeholders, die aanvankelijk kritisch waren over de plannen van het museum, nauw betrokken geraakt.
Door open dagen te organiseren en mensen zelf te laten ervaren wat de werkzaamheden inhouden, werden het enthousiasme en de betrokkenheid vergroot en hebben mensen zich als vrijwilliger bij het museum gemeld. Omdat de vrijwilligers ook echt inhoudelijk meekijken, meedenken en mee-waarderen, is de participatie en betrokkenheid groot.
-
Hoe slaagt deze instelling erin (nieuwe) vrijwilligers te binden aan dit soort projecten?
Door open en transparante communicatie, actieve werving. Museum Vlaardingen werkt met een betaalde vrijwilligers-coördinator en een vrijwilligersbeleid. Het museum ziet de vrijwilligers als volwaardige medewerkers van het museum (zonder vrijwilligers zou het museum ook niet kunnen bestaan) en dat laat het museum op verschillende manieren blijken (communicatie, bijeenkomsten, persoonlijke aandacht).
In tegenstelling tot veel andere instellingen die met vrijwilligers werken, zijn alle aan het museum verbonden vrijwilligers tijdens en na de coronaperiode gebleven.
-
Waarom zou dit project volgens de genomineerde de Erfgoedparel moeten winnen?
De collectie is de kern en basis van een erfgoedinstelling. Zonder de inzet en betrokkenheid van een grote groep vrijwilligers zou Museum Vlaardingen dit ambitieuze, kostbare en belangrijke project niet kunnen uitvoeren. De betrokken vrijwilligers waarderen het dat ze op deze manier echt een inhoudelijke bijdrage kunnen leveren aan de corebusiness van het museum.
Snel naar de andere nominaties? Bekijk het overzicht met alle inzendingen.