Stichting Biberbunker Oostvoorne: blootleggen FLAK-bunker uit 1944
Nominatie voor de Erfgoedparel 2022
Het project in beeld
Het project blootleggen FLAK-bunker uit 1944 op een duintop in Oostvoorne van Stichting Biberbunker is een van de vijf finalisten voor de Erfgoedparel 2022. Het onderstaande filmpje geeft een beeld van dit project en laat projectleider Cor Geluk aan het woord. Welk project krijgt jouw stem? Maak hieronder je keuze!
De stemronde is 2 november gesloten. Je kunt helaas niet meer je stem uitbrengen.
Over dit project
-
Welke partijen/partners zijn betrokken bij het project?
- Stichting Biberbunker Oostvoorne
- Stichting Zuidhollands Landschap gemeente Westvoorne
-
Wat is het doel van het project?
De stelling Biber is een Duitse radarbunkerstelling uit Tweede Wereldoorlog die bestond uit 97 bouwwerken en bunkers. Door een aantal belangrijke bunkers weer bloot te leggen kan het verhaal van de stelling in levende lijve worden ervaren.
-
Welke rol heeft of hebben de betrokken erfgoedvrijwilliger(s) binnen dit project?
Het project is volledig uitgevoerd door vrijwilligers. De voornaamste werkzaamheden betroffen het afgraven met de hand, het verwerken van het zand in het landschap, het verplaatsen van een grote radarvoet, het veiligstellen en afvoeren van oorlogsrelicten (zoals heel veel prikkeldraad), het schoonmaken maken van het object (zowel binnen als buiten), en het aanbrengen van een toegangsdeur en een trappartij zodat de bunker kan worden bezocht.
-
Hoe ziet de instelling de eigen rol binnen het project?
De rol van de Stichting Biberbunker is het formuleren van het project, het voeren van overleg met stakeholders zoals het Zuid-Hollands Landschap, het aansturen en enthousiasmeren van de vrijwilligers en het begeleiden van alle bezoekers die tijdens de werkzaamheden spontaan kwamen kijken.
-
Op welke wijze heeft participatie een rol in het project?
Tijdens de uitvoering komen er tal van problemen naar voren die samen worden besproken. Tijdens de uitgraving kwamen de vrijwilligers bijvoorbeeld een grote radarvoet tegen die de ingang van de bunker blokkeerde. Deze voet is verplaatst met een takelsysteem dat door de vrijwilligers zelf is bedacht en met behulp van een ervaren kennis van een van de vrijwilligers is uitgevoerd.
-
Hoe slaagt deze instelling erin (nieuwe) vrijwilligers te binden aan dit soort projecten?
Het feit dat er in de wintermaanden van 2021-2022 op zaterdag een bunker op een heuvel in de Oostvoornse duinen werd opgegraven ging als een lopend vuurtje in het dorp. Er kwamen dan ook veel mensen kijken en daarbij ook veel jongeren. Toen de bezoekers het team bezig zagen kregen veel mensen zin om mee te doen. De week erop kwamen ze met gereedschap en zo groeide de groep tot gemiddeld 20 mensen op een zaterdag. Van deze spontane actie zijn 8 jongere vrijwilligers duurzaam bij de Stichting betrokken en werken sindsdien mee aan andere projecten.
-
Waarom zou dit project volgens de genomineerde de Erfgoedparel moeten winnen?
Dit project moet winnen omdat het een mooi voorbeeld is hoe een bescheiden groep in staat is tijdens een project te groeien tot een grote groep en dat door dit enthousiasme met name ook jongeren zich duurzaam gaan aanmelden als vrijwilliger.
Snel naar de andere nominaties? Bekijk het overzicht met alle inzendingen.