Streekmuseum Krimpenerwaard: Istori-istori Maluku Krimpen aan den IJssel
Nominatie voor de Erfgoedparel 2022
Het project in beeld
Het project Istori-istori Maluku Krimpen aan den IJssel van Streekmuseum Krimpenerwaard is een van de vijf finalisten voor de Erfgoedparel 2022. Het onderstaande filmpje geeft een beeld van dit project en laat directeur Hilde van den Berg aan het woord. Welke project krijgt jouw stem? Maak hieronder je keuze!
De stemronde is 2 november gesloten. Je kunt helaas niet meer je stem uitbrengen.
Over dit project
-
Welke partijen/partners zijn betrokken bij het project?
- Het Streekmuseum Krimpenerwaard
- Vrijwilligers uit de Molukse gemeenschap van Krimpen aan den IJssel
- Stichting Tjari Dana Krimpen aan den IJssel
-
Wat is het doel van het project?
Het project Istori-Istori Maluku Krimpen aan den IJssel, ofwel Geschiedenis van Molukkers in Krimpen aan den IJssel, is een ode aan de geschiedenis, kunst en cultuur van de lokale Molukse gemeenschap.
Het project bestaat uit een tentoonstelling, activiteitendagen en een educatief programma met als doel het verbinden van alle dorpsinwoners ongeacht hun achtergrond en mensen kennis te laten maken met delen van de Molukse cultuur die ze misschien nog niet kennen.
Het ontstaan van de Molukse wijk in de jaren '60 van de twintigste eeuw, maar ook de muziek en de rituele kleding van nu staan centraal. Er komen bijzondere verhalen aan bod over met name de cultuur en symboliek van de gemeenschap, die tijdens de landelijke aandacht voor ‘70 jaar Molukkers in Nederland’ een beetje zijn vergeten.
-
Welke rol heeft of hebben de betrokken erfgoedvrijwilliger(s) binnen dit project?
Zonder de betrokken vrijwilligers vanuit de Molukse gemeenschap was dit project nooit tot stand gekomen. Dankzij hun grote netwerk en inhoudelijke kennis kon onder andere de tentoonstelling samengesteld worden en konden goedbezochte activiteiten worden georganiseerd, zoals de Molukse Festivals.
Ook hun adviezen over wat wel of niet goed zou vallen in de lokale gemeenschap waren van onschatbare waarde. Zij hebben er echt voor gezorgd dat dit project een succes is geworden.
-
Hoe ziet de instelling de eigen rol binnen het project?
Het Streekmuseum Krimpenerwaard heeft vooral op de achtergrond een rol gespeeld; door het project vorm te geven, subsidies aan te vragen en door organisatorisch de tentoonstelling en activiteiten soepel te doen verlopen.
Wat betreft de inhoud heeft het museum bewust een passievere rol aangenomen omdat het de tentoonstelling en randprogrammering wilde vormgeven aan de hand van de wensen van de betrokken vrijwilligers.
-
Op welke wijze heeft participatie een rol in het project?
De betrokken vrijwilligers hebben de regie grotendeels in eigen handen gekregen wat betreft de inhoud van het project. Aangezien zij zelf aangaven dat de geschiedenis van de Molukse gemeenschap in Nederland nog steeds een gevoelig onderwerp kan zijn, hebben de vrijwilligers in alle fases van het proces meebepaald wat ze wel en niet terug wilden zien in het project.
Deze keuzes zijn duidelijk terug te zien in het uiteindelijke project, waaronder de tentoonstelling, waar alle betrokken vrijwilligers tevreden mee zijn. Ook tijdens de activiteitendagen hebben de Molukse vrijwilligers zich ingezet voor de catering en gaven ze workshops en lezingen.
-
Hoe slaagt deze instelling erin (nieuwe) vrijwilligers te binden aan dit soort projecten?
De vorige directeur van het museum heeft in eerste instantie met één persoon uit de Molukse gemeenschap contact gehad over een mogelijk project rondom dit thema, nadat een stagiaire onderzoek had gedaan naar verhalen van Molukkers uit Krimpen aan den IJssel.
Vanuit die invalshoek is de bal gaan rollen en is er uiteindelijk een select groepje vrijwilligers van begin tot eind bij betrokken geweest. Het was een jarenlang proces, want die nieuwe relaties moesten vanaf de grond worden opgebouwd.
-
Waarom zou dit project volgens de genomineerde de Erfgoedparel moeten winnen?
Dit project toont de prachtige resultaten van co-creatie: iets opbouwen samen met een kleine, toegewijde groep vrijwilligers. Het museum heeft de inhoud grotendeels losgelaten en zich echt gericht op wat de vrijwilligers zélf willen vertellen; waar de behoeftes liggen.
Het was een mooie ontdekkingsreis als het gaat om de regie uit handen geven, en een casus die tot inspiratie kan dienen voor eenieder die een bepaald thema wil aansnijden waarvoor de benodigde kennis wellicht niet in huis is.
Snel naar de andere nominaties? Bekijk het overzicht met alle inzendingen.