Historische Vereniging Westelijk Voorne
Duurzaam beheer begraafplaats Maria Rust
Finalist Erfgoedparel 2024Het project in beeld
Het project ‘Duurzaam beheer begraafplaats Maria Rust’ van de historische vereniging Westelijk Voorne is een van de vijf finalisten voor de Erfgoedparel 2024. Onderstaand filmpje geeft een beeld van dit project en laat o.a. Korrie Korevaart aan het woord.
Over dit project
-
Welke partijen/partners zijn betrokken bij het project?
- De Historische Vereniging Westelijk Voorne (koepelorganisatie)
- Eneco (onder andere)
- De leden van de werkgroep Maria Rust
-
Wat houdt het project in?
Onder inspiratie van een subsidieronde van Eneco heeft de werkgroep verder nagedacht over de mogelijkheden om een oude begraafplaats zoveel mogelijk te verduurzamen - in dit geval gaat het met name om energiebesparing, maar ook vooral: hoe houden ze de oude begraafplaats Maria Rust (aan de Zeeweg in Rockanje) zo goed mogelijk, zo lang mogelijk en zo groen mogelijk in stand?
Ten eerste: ze waren nogal geschrokken van de droogte, vorig jaar. Emmers met water uit de kraan sjouwen was geen optie: dat is verkeerd gebruik van leidingwater. Dus wel: met een waterpomp water uit de sloot halen. Ten tweede: Maria Rust gebruikt niet veel elektriciteit, maar een paar zonnepanelen op het baarhuisje helpen natuurlijk het electriciteitsverbruik te verminderen. Conclusie van de werkgroep: we gaan ons dorpspark beregenen en we gaan zonnepanelen op het baarhuisje leggen.
-
Welke rol heeft of hebben de betrokken erfgoedvrijwilliger(s) binnen dit project?
De leden van de werkgroep Maria Rust hebben zelf bedacht wat er nog aan verduurzaming te doen valt op de begraafplaats: wat kunnen ze tegen de droogte doen, en waarmee kunnen ze energie besparen/zelf energie opwekken? Daarvoor is subsidie aangevraagd bij Eneco, omdat de werkgroep nu eenmaal het materiaal (pomp en panelen) niet zelf kan maken en moet aanschaffen, maar in principe doen de leden van de werkgroep verder zo veel mogelijk alles zelf. Dat betekent dat ze in dit stadium de aanschaf van de pomp hebben geregeld, die verantwoord neerleggen in de sloot, en dat ze de slangen zelf ingraven en dat ze, kortom, zelf de installatie aanleggen en op gang houden.
-
Welke betekenis heeft/had het project in de eigen organisatie of in de directe omgeving?
Het is natuurlijk een inspirerend voorbeeld voor andere onderdelen van de HVWV, die overigens ook gewend zijn om zelf de handen uit de mouwen te steken - omdat ze vier duinhuisjes als museum operationeel moeten houden. Waar de werkgroep het vooral voor doet, is om de begraafplaats goed te laten functioneren als dorpspark. De dorpsoase moet groen en prettig blijven, zeker in warme zomers en zeker ook voor de naaste buren, bewoners van zorgcentrum De Stuifakkers, aan de Briggemandreef. De werkgroep wil ook graag de planten in stand houden die de leden aangeplant hebben en die de nabestaanden er neerzetten, uit respect voor de doden en ons voorgeslacht. Op zich is het natuurlijk al zo dat het hergebruik van deze begraafplaats als dorpspark een duurzame actie is, omdat het gaat om hergebruik: een nieuwe functie voor een in principe gesloten begraafplaats. Duurzamer kan het niet.
-
Waarom zou dit project volgens de genomineerde de Erfgoedparel moeten winnen?
Omdat het om een historische begraafplaats gaat, die op zich weinig opties heeft om zich duurzaam te gedragen, is het zaak toch zoveel mogelijk kansen te benutten. En dat doet Maria Rust in dit duurzaamheidsproject: met de aanschaf van de regeninstallatie en de zonnepanelen. Daarin kunnen de leden van de werkgroep ook meteen een voorbeeld geven aan andere historische begraafplaatsen in den lande en vervullen ze die voortrekkersrol graag.
Snel naar de andere nominaties? Bekijk het overzicht met alle inzendingen.