Stichting De Schiedamse Molens
Biodiversiteit rond de Babbersmolen
Finalist Erfgoedparel 2024Het project in beeld
Het project 'Biodiversiteit rond de Babbersmolen' van stichting De Schiedamse Molens is een van de vijf finalisten voor de Erfgoedparel 2024. Onderstaand filmpje geeft een beeld van dit project en laat coördinator Paul Sporken aan het woord.
Over dit project
-
Welke partijen/partners zijn betrokken bij het project?
- Geen externe partijen
-
Wat houdt het project in?
De Babbersmolen uit 1710 is de oudste stenen poldermolen van Nederland. Hij is in 2013 volledig gerestaureerd van kale molenromp tot maalvaardige molen. In de molen is een historische woning teruggebouwd en ingericht. Het levend erf heeft o.a. een moestuin, fruitbomen, kippenhok, houthok en visbun. Op het voorheen overwoekerde vlietland zijn een ontdekte wilgengriend en eendenkooi hersteld en er lopen nu schapen. Naast de molen is een minipolder met pompen, scheprad en sluizen gerealiseerd. Recreanten en toeristen kunnen op zaterdag de molen bezoeken evenals schoolgroepen doordeweeks. Daarbij vertellen onze vrijwilligers twee verhalen: hoe een poldermolenaarsgezin in en van de natuur leefde en hoe de poldermolens eeuwenlang zorgden voor de waterhuishouding.
-
Welke rol heeft of hebben de betrokken erfgoedvrijwilliger(s) binnen dit project?
Alleen dankzij de Babbersmolenvrijwilligers kan de molen met erf open zijn voor publiek en kan een klein maar historisch cultuurlandschap in stand worden gehouden. Er is een zaterdagontvangstploeg, een moestuinploeg, een groenploeg en een educatieteam. Voordeel van deze vele activiteiten is dat wij niet alleen voor molenliefhebbers een leuke plek zijn voor vrijwilligerswerk maar ook natuurliefhebbers en b.v. oud-leerkrachten. Op dit moment zijn er 22 vrijwilligers actief maar wij kunnen altijd extra handjes gebruiken voor de vele verschillende taken.
-
Welke betekenis heeft/had het project in de eigen organisatie of in de directe omgeving?
Onze stichting beheert al meer dan 40 jaar de zes hoogste molens van de wereld: de moutmolens rond de oude binnenstad van Schiedam die exclusief maalden voor de jeneverindustrie. Eén van deze molens bevat een molenwinkel en museum. De Babbersmolen is de enige complete molen van de vele poldermolens die vroeger in de polders rondom Schiedam stonden. Met het herstel en exploitatie van de Babbersmolen kunnen wij het publiek nu ook laten kennismaken met het leven op een poldermolen. Losse bezoekers en schoolgroepen leren het belang van een goede waterhuishouding en hoe kleinschalig Nederlands cultuurlandschap goed samengaat met natuur.
Samen met het omliggende molenerf en vlietland is het een verrassende oase van rust midden in een drukke stedelijke en industriële omgeving. Wij zien bezoekers volledig ontspannen als ze op het terras genieten van een kopje koffie en kijken naar hun kinderen in de minipolder.
Het klein agrarisch complex met veel verschillende minibiotopen draagt bij aan een betere biodiversiteit. Zo zien wij veel vogels van buizerd tot ijsvogel op ons terrein en groeit er o.a. de zwanenbloem en vele wilde bloemen en kruiden. De gemeente Schiedam heeft de Babbersmolen enkele jaren geleden dan ook uitgeroepen tot één van de Groene Parels van de stad.
De bijzondere sfeer en bij de Babbersmolen nodigt uit tot gebruik voor onverwachte activiteiten. Zo werd de Midden-Delflanddag er ooit geopend, werden er voorstellingen opgevoerd en werd er zelfs een Singaporese film opgenomen. Onlangs hadden wij nog een seniorenterras voor vereenzaamde mindermobiele ouderen. Veel van onze vrijwilligers zijn tijdelijk of volledig afgekeurd door lichamelijke of psychische klachten maar vinden bij de Babbersmolen weer een doel om zich voor in te spannen en sociaal contact. Elk jaar doen wij mee met NLdoet en Natuurwerkdag om anderen kennis te laten maken met vrijwilligerswerk in het landschap. De Erfgoedparel is een grote eer en blijk van waardering hoe met hulp van vrijwilligers een klein vergeten stukje land kan worden omgetoverd tot een waardevolle plek voor de lokale gemeenschap en een verrassende kennismaking met Nederland voor toeristen.
-
Waarom zou dit project volgens de genomineerde de Erfgoedparel moeten winnen?
De Erfgoedparel is een grote eer en blijk van waardering hoe met hulp van vrijwilligers een klein vergeten stukje land kan worden omgetoverd tot een waardevolle plek voor de lokale gemeenschap en toeristen van daarbuiten.
Deelname aan de verkiezing tot Erfgoedparel kan de Babbersmolen extra publiciteit geven zodat nog meer mensen kunnen kennismaken met deze bijzondere plek. Het Babbersmolenproject is continu in ontwikkeling. Mochten wij een geldbedrag winnen dan kan dit ingezet worden om nog ontbrekende elementen toe te voegen aan het historische erf; aanschaf van materiaal voor ontvangst van (educatie-)groepen; traditioneel gereedschap zoals baggerbeugel of walmes voor het landschapsonderhoud enz.
Snel naar de andere nominaties? Bekijk het overzicht met alle inzendingen.