Bekijk de foto’s uit Zuid-Holland gekozen voor De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s
4 mei 2020Op 4 mei is bekend gemaakt welke foto’s het Nederlandse publiek gekozen heeft voor “De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s”. Bekijk op deze pagina welke foto’s uit Zuid-Holland hiervan deel uit maken.
Alle provincies hebben bijgedragen aan “De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s”. Er is onderzoek gedaan in archieven en particulieren zonden foto’s in. Zo ontstond een landelijk participatieproject dat beelden heeft opgeleverd waarvan het bestaan niet eerder bekend was.
Uit de door de provincies ingebrachte foto’s heeft een publieksjury, onder voorzitterschap van Khadija Arib, de honderd foto’s gekozen. Het resultaat is een veelzijdige en intrigerende verzameling van foto’s en verhalen. 75 jaar na de bevrijding geven deze foto’s een uniek inzicht hoe we vandaag de dag in Nederland naar de jaren van oorlog en bezetting kijken.
De provincie Zuid-Holland heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de samenstelling van de 100 foto’s. De zoektocht naar de foto’s begon op lokaal niveau en mondde uit in een keuze van foto’s die de oorlog in de provincie uitbeelden. Met de bekendmaking van “De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s” op 4 mei a.s. is nu ook bekend welke foto’s van de provincie Zuid-Holland onderdeel uitmaken van deze nationale honderd foto’s.
Erfgoedhuis-Zuid-Holland droeg inhoudelijk bij aan het project en was betrokken bij de selectie van de 'winnende' foto's.
Fotoselectie Zuid-Holland
Dit zijn de foto’s van Zuid-Holland gekozen door de publieksjury:
- Rotterdam, 1940: de gebombardeerde Sint Laurenskerk in het hart van de stad Rotterdam, gefotografeerd door een grote raampartij (bekijk foto)
- Oudewater, mei 1945: kaalscheren van 'moffenmeiden' (bekijk foto)
- Den Haag, 1943: portret van een Jood met Davidster (bekijk foto)
- Hoeksche Waard, (Oud-Beijerland), 11 augustus 1942: Joden in Oud-Beijerland moeten zich melden voor deportatie (bekijk foto)
- Scheveningen Den Haag, 11 mei 1945: zeven gearresteerde, vooraanstaande NSB’ers in de strafgevangenis in Scheveningen (bekijk foto)
- Rotterdam, 10 en 11 november 1944: Op de Burgemeester Le Fèvre de Montignylaan worden mannen afgevoerd tijdens de grote razzia van Rotterdam (bekijk foto)
- Den Haag, 3 maart 1945: in de wijk Bezuidenhout, Den Haag, maakt de vader van de zusjes Anneleen en Annemarie een foto op de puinhopen van hun gebombardeerde huis (bekijk foto)
- Delft, winter 1944/1945: moeder en dochter rapen graankorreltjes die van een transportwagen zijn gevallen (bekijk foto)
In100fotos.nl
Op 4 mei verschijnen de honderd foto’s op www.in100fotos.nl en zendt de NOS, direct na de Dodenherdenking, een speciaal tv-programma over het project uit op NPO2 (20:35-21:25). Dan ligt ook het boek De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s in de winkels (meer informatie)
Informatie en extra’s
- In deze bijlage zijn de bijbehorende uitgebreide bijschriften en bronvermelding gevoegd.
- Foto’s in hoge resolutie kunnen op aanvraag worden gemaild (zie contactinformatie hieronder).
- Bekende Nederlanders hebben de afgelopen drie weken in zelf opgenomen korte video’s, foto’s van hun keuze toegelicht. Deze filmpjes kunnen op aanvraag aangeleverd worden. Zie ook www.in100fotos.nl.
- Voor gebruik door de media is een trailer en een korte film-impressie van het project gemaakt met bijdragen van Ad van Liempt, Khadija Arib, Pauline Broekema en Thom Hoffman. Deze trailer en korte film-impressie – ook clean versie - kunnen op aanvraag aangeleverd worden.
- Meer over “De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s”
Contact
- Erik Somers (projectleider), e.somers@niod.knaw.nl, 06-52007728
- Laurien Vastenhout (projectcoördinator), l.vastenhout@niod.knaw.nl, 06-15628192
Ontvang erfgoednieuws in je mailbox
Wil je op de hoogte gehouden worden van wat er speelt in het Zuid-Hollandse erfgoed? Abonneer je dan op een van onze nieuwsbrieven!