In het Filmhuis in Den Haag is op dinsdag 27 oktober de Digitale Scheurkalender Burgerschap gelanceerd door Erfgoedhuis, Kunstgebouw en afgevaardigden van de provincie Zuid-Holland. Deze onderwijstool voor het digibord is bedoeld om jongeren vertrouwd te maken met het thema burgerschap. Tijdens een corona-proof bijeenkomst benadrukte docent Sarina Hoogendam de urgentie van dit initiatief: “Het raakt, het doet iets, het zet leerlingen in beweging, alles mag er zijn en daarom is het zo’n goed project.”
In klein comité werd in de grote zaal van het Filmhuis in Den Haag de Digitale Scheurkalender Burgerschap officieel gelanceerd. Sennah en Naomi, twee leerlingen van het Wellant-vmbo De Bossekamp in Ottoland, hebben samen met gedeputeerden Vermeulen en De Zoete van de provincie Zuid-Holland een slag op de grote gong op het podium geslagen, waarmee het project officieel online kwam te staan.
De combinatie kunst, erfgoed en burgerschap is een logische keuze. Kunst en erfgoed zijn een fantastische aanleiding om een gesprek aan te gaan, en maken het zoveel makkelijker om ook over andere belangrijke dingen met elkaar te praten. In het klaslokaal maar ook daarbuiten. - Floor Vermeulen, gedeputeerde cultuur provincie Zuid-Holland.
De opmerking van één docent plantte het zaadje voor de Digitale Scheurkalender Burgerschap: tijdens een onderwijsdebat in Rotterdam zei Najat Ahmadi dat ze het lastig vindt om leerlingen in een uur per week burgerschap bij te brengen. Burgerschapsonderwijs zou volgens haar geïntegreerd moeten zijn in het hele lesprogramma. Hierdoor ontstond bij Kunstgebouw en Erfgoedhuis Zuid-Holland het idee om digibordlessen te ontwikkelen.
Over de Digitale Scheurkalender Burgerschap
Hoe maak je jongeren in het vmbo-onderwijs bekend met het thema burgerschap? Erfgoedhuis Zuid-Holland en Kunstgebouw ontwikkelen hiertoe de Digitale Scheurkalender Burgerschap. Kunst en erfgoed worden aan de belangrijkste thema's uit het vak burgerschap gekoppeld, met als doel om een duurzame positieve bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van leerlingen die straks het grootste deel van de beroepsbevolking vormen. Voor de digibordlessen wordt het format van de Digitale Scheurkalender gebruikt. Een beproefd concept van het Kröller-Müller Museum dat er aantrekkelijk uitziet en makkelijk in gebruik is. Het museum won er in 2019 zelfs een internationale educatieprijs mee.
Hoe breng je als docent binnen het vak burgerschap gevoelige thema’s als vooroordelen en diversiteit op een veilige manier in de klas? Hoe laat je leerlingen nadenken en praten over hun eigen gedrag en denkbeelden? Hiervoor hebben het Erfgoedhuis Zuid-Holland en het Kunstgebouw de expertise in huis gehaald van de Anne Frank Stichting, die voor docenten trainingen op maat aanbiedt. Ga naar annefrank.org en zoek binnen het kopje educatie naar de training ‘Reageren op vooroordelen en discriminatie’.
Nieuwsgierig geworden? Neem een kijkje op digitalescheurkalender.com met wachtwoord: burgerschap.
Over de makers
De Digitale Scheurkalender Burgerschap is een project van Kunstgebouw en Erfgoedhuis Zuid-Holland. Kunstgebouw en Erfgoedhuis Zuid-Holland. Kunstgebouw zet zich in voor cultuureducatie en cultuurparticipatie. Erfgoedhuis Zuid-Holland maakt zich hard voor het behouden, benutten en beleven van cultureel erfgoed. Hoewel beide organisaties Zuid-Holland als voornaamste werkgebied hebben, is de Digitale Scheurkalender Burgerschap door scholen in heel Nederland gratis te gebruiken. De tool is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, het VSBfonds en de provincie Zuid-Holland.
Kunstgebouw is de provinciale organisatie voor cultuuronderwijs en cultuurparticipatie in Zuid-Holland.
Ontvang erfgoednieuws in je mailbox
Wil je op de hoogte gehouden worden van wat er speelt in het Zuid-Hollandse erfgoed? Abonneer je dan op een van onze nieuwsbrieven!