Chinees-Indische restaurantcultuur staat nu in Inventaris Immaterieel Erfgoed
2 maart 2021De Chinees-Indische restaurantcultuur in Nederland is sinds februari 2021 opgenomen in de Inventaris Immaterieel Erfgoed in Nederland. Kenmerkend aan de Chinees-Indische Restaurantcultuur is het samenkomen van drie culturen: de Indische, de Chinese en de Nederlandse cultuur.
De Chinees-Indische restaurantcultuur is op de inventaris gezet na een voordracht van de Stichting Meer dan Babi Pangang. Het platform is opgericht door een groep Nederlanders met Aziatische wortels die zich wil verweren tegen racistische stereotypen en probeert rolmodellen met Aziatische wortels in de schijnwerpers te zetten: “Met onze stichting bieden wij een platform waarbij het ontdekken, ontwikkelen, produceren, begeleiden en promoten van diverse creatievelingen, in de breedste zin van het woord, vanuit de Aziatische gemeenschap centraal staat.”
Geschiedenis van de Chinees-Indische restaurantcultuur
De eerste Chinese restaurants dienden zich begin twintigste eeuw in Rotterdam aan. De Chinese eethuizen caterden met name naar de Chinese havenarbeiders en serveerden authentieke Chinese gerechten. Na de Tweede Wereldoorlog, toen na de Indonesische onafhankelijkheid veel Indische Nederlanders naar Nederland immigreerden, richtten de restaurants zich op een nieuwe doelgroep. Er werden Indonesische koks in dienst genomen en de menu’s werden uitgebreid met gerechten als nasi goreng en saté. De Chinees-Indische keuken, met gerechten als bami, nasi en babi pangang, is inmiddels gemeengoed. Stichting Meer dan Babi Pangang heeft hier zelfs haar naam aan te danken: “Naar onze mening staat de Babi Pangang symbool voor culturele diversiteit. Er zijn drie zeer specifieke culturen mee gemoeid. Het wordt gemaakt en geserveerd door de Chinezen, het wordt gegeten door de Nederlanders en het heeft een Indonesische naam. Het feit dat deze bijzondere samensmelting is ontstaan in Nederland maakt het een stukje Nederlands erfgoed.”
Borging van het erfgoed
De Stichting Meer dan Babi Pangang zet zich in om de Chinees-Indische restaurantcultuur te behouden. Op het platform https://www.meerdanbabipangang.nl/ delen ze onder meer verhalen, recepten, artikelen en opiniestukken. Ook werken ze samen met verschillende partners om evenementen en activiteiten te organiseren die het immaterieel erfgoed doorlopend in de aandacht blijven brengen.
Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland
De Inventaris van Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland geeft een overzicht van beoefenaars van immaterieel erfgoed die een borgingsplan hebben gemaakt en zich actief inzetten voor de toekomst van hun erfgoed. De lijst bevat meer dan 160 vormen van immaterieel erfgoed, waaronder ambachten, feesten en sociale praktijken. Gemeenschappen die trots zijn op hun tradities kunnen deze zelf voordragen voor bijschrijving op de lijst. Zij moeten dan aantonen dat ze bezig zijn met de borging van hun immaterieel erfgoed en dat ze aan de zichtbaarheid ervan werken.
Ontvang erfgoednieuws in je mailbox
Wil je op de hoogte gehouden worden van wat er speelt in het Zuid-Hollandse erfgoed? Abonneer je dan op een van onze nieuwsbrieven!