Toegankelijk gemaakte Protestantse kerk op Kaageiland verdient Compliment
8 december 2021De rijksmonumentale Protestantse kerk op Kaageiland is het afgelopen jaar met de enthousiaste inzet van velen beter toegankelijk gemaakt en verduurzaamd. Reden om deze maand het Compliment voor het Monument van de provincie Zuid-Holland aan hen uit te reiken. Het is mooi te zien dat het werk hier door veel betrokken vrijwilligers gerealiseerd en aangestuurd is, met als doel om de kerk meer open te stellen en te verduurzamen.
Plek van ontmoeting en inspiratie
De Protestante kerk is beeldbepalend binnen het beschermd dorpsgezicht van Kaageiland. De kerk stamt uit 1873, en werd gebouwd als vervanging van een 250 jaar oud vervallen protestants bedehuis. Deze kerk is gebouwd "uit liefdegaven", aldus een ingemetselde steen in de voorgevel. Men is letterlijk met de pet rond gegaan in de omliggende gemeenten om het bedrag bij elkaar te krijgen.
Tot op de dag van vandaag is de kleine dorpskerk van Kaag een belangrijke ontmoetingsplaats voor de Protestantse Gemeente van de Kaag en haar gasten. De kerk wordt zeer gewaardeerd als plek van ontmoeting en inspiratie. Men komt er samen voor de grote momenten in het leven, zoals doop en huwelijk en voor momenten van rouw. Elke zondag wordt er een eredienst gehouden. Voor meer informatie zie deze website.
Victoriaanse Zaalkerk
Het kerkgebouw is gebouwd in laat-Victoriaanse stijl als een zogenoemde zaalkerk, waarin de preekstoel centraal staat. Vanwege de koperen lezenaars, een doopbekkenhouder en twee koperen kaarsenkronen uit de 18e eeuw heeft de kerk de status van rijksmonument. De kerktoren heeft bovendien eeuwenlang gediend als baken voor de scheepvaart. Op de toren staat als windwijzer dan ook een Kaagschip, als herinnering aan zijn belangrijke maritieme rol. In de jaren ’30 van de vorige eeuw is achter de kerk een extra ruimte gebouwd: Kerkwijck. In de tweede helft van de 20e eeuw is het hier gesitueerde pijporgel uit 1790 gerestaureerd en uitgebreid met een aantal stemmen. In 2006 en 2008 zijn de buitenkant en het interieur van de kerk al volledig gerenoveerd.
Subsidie voor toegankelijke en duurzame rijksmonumenten
In 2020 heeft de provincie Zuid-Holland via de Subsidieregeling restauratie rijksmonumenten ruim € 61.000 verleend voor maatregelen ter verbetering van de toegankelijkheid en duurzaamheid van de kerkzaal. Hiermee is een glazen tochtsluis aangebracht en is de zaalvloer op één niveau gebracht. Ook zijn de kapconstructie van het dak en de zaalvloer geïsoleerd, is er een mechanisch ventilatiesysteem en vloerverwarming geïnstalleerd en zijn de cv-ketels vervangen. Door al deze aanpassingen is de ruimte optimaal heringedeeld, waarmee de functionaliteit van de kerk is vergroot.
Werkplaats voor leerling-restaurateurs
Tijdens de uitvoering hebben meerdere leerlingen ervaring opgedaan in het restauratie vak, via Restauratie opleidingsprojecten Zuid-West (ROP). Onder leiding van restaurateurs als Adema Interieur & Meubelmakerij en De Jongh Schildersbedrijven konden de leerlingen in deze inspirerende leeromgeving praktijkervaring opdoen. Samen met het ROP stimuleert de provincie Zuid-Holland bedrijven en mbo-scholen om het restauratievak voor jongeren aantrekkelijker te maken, zodat het ambacht niet verloren gaat.
Multifunctioneel gebruik
Met de verbetering van de toegankelijkheid en duurzaamheid is een multifunctioneel gebouw mogelijk gemaakt met een flexibele indeling dat 'meebeweegt' naar de toekomst. Op deze wijze is het gebouw geschikt gemaakt voor een breed publiek. De stichting Behoud en Beheer Dorpskerk Kaag zal het beheer gaan uitvoeren en zal naast bestaande activiteiten nieuwe exploitatie mogelijkheden onderzoeken, zoals symposia, presentaties, vergaderingen en theatervoorstellingen. Ook is het gebouw geschikt voor de verhuur aan workshops, als oefenruimte voor gezelschappen (bijv. koren, dansgroepen, toneel) en voor tentoonstellingen.
Ontmoet erfgoed
Monumenten dragen bij aan de identiteit en kwaliteit van onze leefomgeving. De provincie Zuid-Holland houdt monumenten in stand door restauraties en herbestemming te stimuleren. Elke maand reikt de provincie een Compliment voor het Monument uit aan een eigenaar van een monument die een bijzondere inspanning heeft geleverd om het te restaureren en open te stellen voor een zo groot mogelijk publiek. Zo kan iedereen ervan genieten, want erfgoed is van ons allemaal.
De provincie Zuid-Holland realiseert zich dat herbestemming van een rijksmonument niet altijd gemakkelijk is. Het aanjaagteam helpt eigenaren daarom een nieuwe bestemming te vinden.
Ontvang erfgoednieuws in je mailbox
Wil je op de hoogte gehouden worden van wat er speelt in het Zuid-Hollandse erfgoed? Abonneer je dan op een van onze nieuwsbrieven!