De trekschuit was ruim 200 jaar het voornaamste openbare vervoermiddel in de laaggelegen delen van Nederland, met name Zuid-Holland. Hoe kwam het netwerk van trekvaarten tot stand en hoe zag een reis per trekschuit eruit? Welke sporen vind je nu nog terug? De nieuw verschenen 'Atlas van de trekvaarten' van Erfgoedhuis Zuid-Holland geeft een compleet beeld van dit ooit zo innovatieve vervoersmiddel.
Dagelijks vervoerden trekschuiten volgens een vaste dienstregeling duizenden passagiers tussen de Hollandse steden. Om hun economie te versterken en bereikbaarheid te vergroten investeerden steden als Leiden, Den Haag, Delft, Gouda, Rotterdam, Schiedam, Amsterdam en andere fors in de aanleg van vaarten en het inrichten van de benodigde infrastructuur: verstevigde jaagpaden, bruggetjes, tolpoorten en wachthuisjes. Lange tijd was een reis per trekschuit een must voor buitenlandse reizigers, nergens anders was openbaar vervoer zo goed georganiseerd.
Atlas van de trekvaarten
Hoe kwam het netwerk van trekvaarten tot stand en hoe zag een reis per trekschuit er in de praktijk uit? Welke sporen zijn er nog te vinden van dit ooit zo innovatieve vervoermiddel? In de Atlas van de trekvaarten staan de trekvaarten in de provincie Zuid-Holland centraal, maar worden ook uitstapjes gemaakt naar Haarlem, Amsterdam en Utrecht. Aan de hand van uitgebreide beschrijvingen, gedetailleerde kaarten en prachtige afbeeldingen geeft de atlas een beeld van een bijzonder vervoersnetwerk dat door de komst van de trein halverwege de 19de eeuw definitief geschiedenis werd.
De Atlas van de trekvaarten is mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van de Erfgoedtafel Trekvaarten, een initiatief van de Provincie Zuid-Holland.
Productinformatie
- Samenstelling: Erfgoedhuis Zuid-Holland (Marloes Wellenberg en Ad van der Zee)
- Gebonden / 24,8 x 34,5 cm
- 192 pagina’s met 200 illustraties in kleur
- ISBN 978 90 6868 817 7
Verkrijgbaar bij de boekhandel, BOL.com of via Uitgeverij Toth
Nu voor slechts €29,95 (na drie maanden €34,95)
Ontvang erfgoednieuws in je mailbox
Wil je op de hoogte gehouden worden van wat er speelt in het Zuid-Hollandse erfgoed? Abonneer je dan op een van onze nieuwsbrieven!