Het 'Doornroosjescenario' waarmee de collectie van Streekmuseum Jan Anderson in Vlaardingen moet worden behouden en op termijn bestudeerd, krijgt steeds meer vorm. Erfgoedhuis Zuid-Holland werkt samen met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers aan dit project.
In het meerjarige project – of experiment zoals het ook wel heet – is in de afgelopen tijd hard gewerkt door veertien studenten aan de Reinwardt Academie.
Zij bezochten meermalen het museum van Jan Anderson en diens depot, en gingen in drie groepen uiteen om na te denken en scenario’s voor te stellen voor de volgende uitdagingen:
- Fysiek: wat kun je verwachten als de bewaaromstandigheden niet optimaal zijn?
- Digitaal: hoe lang gaat dat mee als je het een generatielang uit de roulatie haalt?
- Bestuurlijk: hoe gaat dat? Wie heeft de sleutel, en wanneer mag je er wel bij?
Tomeloos enthousiasme
De studenten delen hun ideeën met tomeloos enthousiasme en niet zonder reden: zij zijn de volgende generatie erfgoedspecialisten die misschien gaat meemaken dat dit experiment straks 'wakker gekust' en onderzocht moet worden.
Namens Erfgoedhuis Zuid-Holland waren directeur Marielle Hendriks en Evelien Masselink, coördinator business development, aanwezig bij de presentaties. Beiden zijn vanaf de start nauw betrokken bij het project.
Binnenkort leveren de studenten hun bevindingen op in een rapport. Daarna wordt samen met Streekmuseum Jan Anderson bekeken welke van de aanbevelingen in welke volgorde uitgevoerd worden om zodoende toe te werken naar een gezonde start voor de 'schone slaapster'.
Bekijk hieronder deel 2 met een update over het project (bekijk hier deel 1).
Ontvang de laatste verhalen in je mailbox
Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe publicaties? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!