"Het was een prestige om zondagmiddag thee te drinken in de kas rond de ananas"
2 december 2022Wat is het verhaal van historische moestuinen bij buitenplaatsen? Waar werden ze voor gebruikt en welke functie hadden ze? In een nieuwe video van de reeks bijzondere verhalen van de directe betrokkenen van landgoederen vertellen Hennes Claassen, Taco IJzerman en Dorothée Koper je alles over historische moestuinen. Bekijk de film op de publiekswebsite van het Erfgoedhuis, geschiedenisvanzuidholland.nl.
Moestuinen bestaan al sinds mensen zich op een vaste woonplek gingen vestigen. Buitenplaatsen en landgoederen hadden dan ook, naast een huis met tuinen en parken, altijd moestuinen, kassen, boomgaarden en andere onderdelen van een productietuin. Bedoeld om de bewoners van deze plekken van voedsel te voorzien op hun buitenverblijf en in hun stadsverblijven, maar ook om, waar dat aan de orde was, te verkopen en zo bij te dragen aan de instandhouding van het betreffende landgoed of de buitenplaats. Bovendien konden in de eigen moestuinen exclusieve groenten als asperges, artisjokken en kardoen worden gekweekt en exotische vruchten als perzik, vijg en ananas. Het serveren of schenken van dergelijke bijzondere producten maar ook het hebben van mooi aangelegde, productieve tuinen en landerijen, strekte tot eer en aanzien. Of zoals Taco IJzerman zegt: "Het was een prestige om zondagmiddag thee te drinken met de tsaar in de kas rond de ananas"
"Ik vind het werk in de moestuin fantastisch om te doen
omdat het gewoon gezond is voor jezelf als mens"
Boerenkleinzoon Taco IJzerman is al zijn hele leven met tuinen en moestuinen bezig en heeft daar zijn werk van weten te maken. Hennes Claassen, voorzitter van het landelijke Gilde van tuinbazen, is geboren tussen de snijbonen in de moestuin van zijn ouders, en dat heeft hem nooit losgelaten. Dorothée Koper is zelf 10 jaar geleden begonnen een moestuin te herstellen bij Villa Ruys. Ze vindt niet alleen het behoud van erfgoed belangrijk, het buiten werken doet haar ook goed.
Omdat er toenemend aandacht is voor lokaal geteelde groenten en fruit, maar ook voor historische aspecten van de tuinbouw en fruitteelt, genieten moestuinen van de groeiende belangstelling. Om de schoonheid, maar ook om te onderzoeken hoe er vroeger werd geteeld en om inspiratie te vinden voor zorgvuldig beheer. Niet alleen op individuele locaties maar ook regionaal wordt gekeken naar dit lange tijd vergeten erfgoed.
Verhalen van Hollands Buiten
De film over moestuinen is onderdeel van het project ‘Verhalen van Hollands Buiten’, een initiatief van Stichting Monument & Verhaal.
Met dit project willen de provincie Zuid-Holland, Erfgoedhuis Zuid-Holland en Stichting Monument & Verhaal de buitenplaatsen in het binnenduinlandschap van Zuid-Holland tot leven brengen door middel van historische verhalen door verhalenvertellers, vrijwilligers en oral history-interviews met de mensen die nu bij die landgoederen betrokken zijn.
Samen geven ze een beeld van de onderling vaak zeer verschillende locaties, maar laten ze ook zien dat er tussen al die locaties een onderlinge samenhang is. Een ketting met monumentale parels waar we bewust mee om moeten gaan zodat iedereen daar nog lang van kan genieten.
Periodiek komt er een nieuw verhaal online op de website van Geschiedenis van Zuid-Holland. Of abonneer je op ons YouTube kanaal om een melding te krijgen als er een nieuwe video is.
Met dank aan
Het project Verhalen van Hollands Buiten wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Monument & Verhaal, de provincie Zuid-Holland, De Bander Fonds van het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland, Fonds 1818 en J.E. Jurriaanse Stichting. Erfgoedhuis Zuid-Holland ondersteunt in de marketing van het project.
Ontvang nieuwsbrieven in je mailbox
Wil je op de hoogte gehouden worden van wat er speelt in het Zuid-Hollandse erfgoed? Abonneer je dan op een van onze nieuwsbrieven!