Nu verkrijgbaar: Erfgoedpaspoort Oude Hollandse Waterlinie voor kinderen
23 mei 2022Het Erfgoedpaspoort Oude Hollandse Waterlinie is verschenen! Na het succes van de paspoorten voor onder meer de Limes en de Waterdriehoek heeft het Erfgoedhuis in opdracht van de Erfgoedlijn Oude Hollandse Waterlinie nóg een paspoort gemaakt. Met dit boekje kunnen kinderen op ontdekkingstocht langs de vele forten, schansen en vestingsteden van dit belangrijke militaire verdedigingswerk uit de 17e eeuw.
Jubileumjaar
In het Rampjaar 1672 werd de Republiek door verschillende landen tegelijk aangevallen. De strategische en noodzakelijke onderwaterzetting van het gebied tussen het IJsselmeer (toen de Zuiderzee) en de Biesbosch was een verdedigingstactiek om de Franse opmars te stoppen. Dit had succes, want een jaar later trokken zij zich weer terug.
Dit jaar vieren we het 350-jarig jubileum van die Oude Hollandse Waterlinie. Het verschijnen van het Erfgoedpaspoort Oude Hollandse Waterlinie is onderdeel van deze feestelijkheden!
Eropuit met het erfgoedpaspoort
Het erfgoedpaspoort over de Oude Hollandse Waterlinie is een informatief opdrachtenboekje, bedoeld voor kinderen tussen de zes en twaalf jaar. Het paspoort neemt de kinderen mee langs dertien historische locaties: Fort Wierickerschans, vestingstad Woerden, Linie van Linschoten, vestingstad Oudewater, Goejanverwellesluis, gemaal de Hooge Boezem, Boezemmolen No. 6, Koeneschans, vestingstad Schoonhoven, vestingstad Nieuwpoort, vestingstad Gorinchem, Slot Loevestein en het Waterlinie Museum.
Door eropuit te gaan met het paspoort kunnen kinderen de rijke geschiedenis van de Oude Hollandse Waterlinie en het Rampjaar 1672 ontdekken en meer leren over hun leefomgeving. Bij veel locaties kunnen de kinderen een ‘waar of niet-waar’-vraag beantwoorden of een selfieopdracht doen. De kinderen moeten zelf op onderzoek uit en kunnen gebruik maken van de plaatselijke informatieborden, maquettes, VR-palen en musea.
Als extra motivatie valt er bij een juist-ingevulde vragenlijst ook een prijs te winnen, namelijk het stripboek “Het Waterwapen.” De paspoorten zijn te vinden bij de deelnemende locaties en bij bibliotheken in het gebied van de Oude Hollandse Waterlinie.
Leer meer over de erfgoedlijnen op de website van het Erfgoedhuis. Kijk op onze publiekswebsite voor de geschiedenis van de Oude Hollandse Waterlinie.
Ontvang erfgoednieuws in je mailbox
Wil je op de hoogte gehouden worden van wat er speelt in het Zuid-Hollandse erfgoed? Abonneer je dan op een van onze nieuwsbrieven!