Tweede film over Zuid-Hollandse landgoederen te bewonderen
5 oktober 2022Hoe is het om meer dan 50 jaar betrokken te zijn als vrijwilliger bij ’t Huys Dever? Welke uitdagingen kom je tegen? Ontdek de tweede film van een reeks bijzondere verhalen van de directe betrokkenen van landgoederen. Elke film heeft een andere insteek, het zijn de verhalen van de tuinbaas, de huishoudster, de voorzitter of de buurtbewoner. In deze aflevering vertelt Ignus Maes je alles over 't Huys Dever.
't Huys Dever draait op vrijwilligers
Ignus Maes neemt je mee in de geschiedenis van Dever: over de bouw, bewoning, restauraties, onderzoek, archeologische vondsten en nog veel meer. De openstelling is met dank aan de stichting en de tienduizenden (zo niet meer) vrijwilligersuren. Ignus Maes is zelf al 50 jaar betrokken bij Dever en kent het als zijn broekzak.
Bijzondere middeleeuwse donjon
’t Huys Dever is een bijzondere locatie binnen de Zuid-Hollandse landgoederenzone. Dever en de in buurdorp Sassenheim gelegen ruïne van Teylingen zijn de enige twee zichtbaar middeleeuwse donjons. Net als diverse andere kastelen met een Middeleeuwse oorsprong heeft Dever zich in de loop der eeuwen ontwikkeld tot een buitenplaats. Maar na decennia van verval stortte halverwege de 19de eeuw eerst het voorhuis in en in de decennia daarna ook het dak en vervolgens de vloeren van de toren.
Zo resteerde in de twintigste eeuw in Lisse, net als in Sassenheim, slechts een ‘holle kies’. In Lisse kwam echter een halve eeuw geleden een krachtig initiatief van de grond waarbij de ruïne werd gerestaureerd, diverse opgravingen plaatsvonden, het voorterrein en de basis van de verdwenen bouwwerken weer zichtbaar werden gemaakt en tuinen zijn aangelegd om de sfeer en het biotoop van Dever in ere te herstellen.
Verhalen van Hollands Buiten
De film over 't Huys Dever is onderdeel van het project ‘Verhalen van Hollands Buiten’, een initiatief van Stichting Monument & Verhaal. Met dit project willen de provincie Zuid-Holland, Erfgoedhuis Zuid-Holland en Stichting Monument & Verhaal de buitenplaatsen in het binnenduinlandschap van Zuid-Holland tot leven brengen door middel van historische verhalen door verhalenvertellers, vrijwilligers en oral history-interviews met de mensen die nu bij die landgoederen betrokken zijn. Samen geven ze een prachtig beeld van de onderling vaak zeer verschillende locaties, maar laten ze ook zien dat er tussen al die locaties een onderlinge samenhang is. Een ketting met monumentale parels waar we bewust mee om moeten gaan zodat iedereen daar nog lang van kan genieten.
Iedere maand komt er een nieuw verhaal online op de website van Geschiedenis van Zuid-Holland. Of abonneer je op ons YouTube kanaal om een melding te krijgen als er een nieuwe video is.
Met dank aan
Het project Verhalen van Hollands Buiten wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Monument & Verhaal, de provincie Zuid-Holland, De Bander Fonds van het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland, Fonds 1818 en J.E. Jurriaanse Stichting. Erfgoedhuis Zuid-Holland ondersteunt in de marketing van het project.
Ontvang nieuwsbrieven in je mailbox
Wil je op de hoogte gehouden worden van wat er speelt in het Zuid-Hollandse erfgoed? Abonneer je dan op een van onze nieuwsbrieven!