Met een documentaire over Landgoed Oostergeest in Warmond start Hollands Buiten in de week van de Open Monumentendagen een serie over het beheer en de beleving van buitenplaatsen in de Landgoederenzone. De films belichten bijzondere verhalen, vaak verteld door de ogen van bewoners en direct betrokkenen. Bekijk ze op de publiekswebsite van het Erfgoedhuis, geschiedenisvanzuidholland.nl.
In de tiendelige serie films is te zien en te horen wat de bewoners, vrijwilligers en andere betrokkenen beweegt om deze plekken te beheren en behouden. Elke film heeft een andere insteek: het zijn de verhalen van de tuinbaas, de huishoudster of de buurtbewoner.
In de komende maanden zal er regelmatig een nieuwe film online worden gepresenteerd op de website van Hollands Buiten, deel van de publiekssite Geschiedenis van Zuid-Holland.
Een lint van landgoederen op de binnenduinrand
Landgoed Oostergeest
Oostergeest is een van de parels in de landgoederenzone die er nog altijd prachtig bij ligt. Het landgoed heeft meerdere eigenaren en bewoners gekend, die allen wat toevoegden en aanpasten aan het huis, de tuinen of de bijgebouwen. Sinds het midden van de 19de eeuw wordt Oostergeest bewoond door de familie Leemans. Inmiddels zorgt de zesde generatie voor het voortbestaan van deze plek. Dat maakt Oostergeest extra bijzonder omdat er niet veel particuliere buitenplaatsen en landgoederen meer zijn in de landgoederenzone.
Hoe is het om als particulier een landgoed te beheren, welke uitdagingen kom je tegen? En wat is de meerwaarde van particuliere landgoederen? Het verhaal van de bewoners schetst een prachtig beeld van bevlogen en betrokken beheer en verbondenheid met de geschiedenis van dit Warmondse landgoed.
Verhalen van Hollands Buiten
De film over landgoed Oostergeest is onderdeel van het project ‘Verhalen van Hollands Buiten’, een initiatief van Stichting Monument & Verhaal. Met dit project willen de provincie Zuid-Holland, Erfgoedhuis Zuid-Holland en Stichting Monument & Verhaal de buitenplaatsen in het binnenduinlandschap van Zuid-Holland tot leven brengen door middel van historische verhalen door verhalenvertellers, vrijwilligers en oral history-interviews met de mensen die nu bij die landgoederen betrokken zijn. Samen geven ze een prachtig beeld van de onderling vaak zeer verschillende locaties, maar laten ze ook zien dat er tussen al die locaties een onderlinge samenhang is. Een ketting met monumentale parels waar we bewust mee om moeten gaan zodat iedereen daar nog lang van kan genieten.
Iedere maand komt er een nieuw verhaal online op de website van Geschiedenis van Zuid-Holland. Of abonneer je op ons YouTube kanaal om een melding te krijgen als er een nieuwe video is.
Met dank aan
Het project Verhalen van Hollands Buiten wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland, De Bander Fonds van het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland, Fonds 1818 en J.E. Jurriaanse Stichting. Erfgoedhuis Zuid-Holland ondersteunt in de marketing van het project.
Ontvang nieuwsbrieven in je mailbox
Wil je op de hoogte gehouden worden van wat er speelt in het Zuid-Hollandse erfgoed? Abonneer je dan op een van onze nieuwsbrieven!