Duik in het verborgen verleden van molens en molenaars: begin hier jouw zoektocht
21 maart 2023Over molens is veel interessants te vertellen, niet alleen over het gebouw en het interieur bijvoorbeeld, maar ook over de molenaars die er gewerkt hebben. Onderzoek naar molens brengt nieuwe informatie aan het licht. En dit kan bijvoorbeeld worden ingezet bij rondleidingen of tentoonstellingen in de molen. Wil jij onderzoek doen naar molens of doe je dit al? Ontdek onze tips.
Tip 1: Haak aan bij bestaande onderzoeken
Database Delftlandse korenmolenaars- en knechten
Weet je niet waar je moet beginnen? Dan kun je aanhaken bij bestaande onderzoeken. Molenvrijwilliger Heero Pol deed bijvoorbeeld onderzoek in het Stadsarchief Delft en stelde de 'Delflandse Korenmolenaars- en knechten-database 1711 – 1805' op. In het Stadsarchief Delft vond Heero de registraties van die eden van korenmolenaars en hun knechten van korenmolens in Delfland (van Loosduinen tot Berkel en van Voorburg tot Maassluis) tussen 1711 en 1805. Pak jij de uitdaging aan om ook een database op te zetten in een ander stedelijk gebied in Zuid-Holland? Breng samen de gebruikers van korenmolens in Zuid-Holland in beeld en vergroot daarmee de kennis over ons korenmolen-erfgoed. Meer informatie over het onderzoek van Heero vind je op de nieuwspagina op onze website.
Historische rol van vrouwen op de Zuid-Hollandse poldermolens
Waren er altijd al vrouwen die maalden op poldermolens? Ian Wielaard, student aan de Erasmus Universiteit, heeft in opdracht van Erfgoedhuis Zuid-Holland onderzoek gedaan naar de rol van vrouwen bij het malen op poldermolens.
Ian startte met een oproep in de nieuwsbrief van Erfgoedhuis Zuid-Holland. De reacties liepen nogal uiteen. Aanvankelijk werd de onderzoeksvraag door sommigen als onrealistisch beschouwd: “Vrouwelijke molenaars? Die ga je niet vinden.” Maar Ian ontving toch verschillende reacties op zijn oproep in de nieuwsbrief van Erfgoedhuis Zuid-Holland. Er kwamen tegelijkertijd mails binnen met concrete tips en in één geval zelfs een lijst met vrouwelijke molenaars uit de 18de en 19de eeuw! Aan de hand van deze tips, aangevuld met eigen onderzoek, heeft hij een aantal vrouwelijke molenaars nader onder de loep genomen. Het onderzoek lees je op de website van Geschiedenis van Zuid Holland.
Wil jij ook in de archieven duiken op zoek naar informatie over molens en molenaars en heb je tips nodig hoe dit aan te pakken? Neem dan contact met ons op.
Download hier de onderzoeksagenda. Heb je aanvullingen? Geef deze door aan steendam@erfgoedhuis-zh.nl of via onderstaand formulier.
Tip 2: Bekijk de onderwerpen voor de onderzoeksagenda molens of vul ze aan
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Erfgoedhuis Zuid-Holland hebben samen een onderzoeksagenda Molens opgesteld. In de onderzoeksagenda kun je verschillende onderwerpen bekijken die de moeite waard zijn om te onderzoeken. Hiermee willen we (nieuw) onderzoek naar molens stimuleren en meer bekendheid generen van onderzoek dat al wordt gedaan. Het concept van deze agenda download je in PDF via deze link.
Heb jij onderwerpen waarvan jij vindt dat hierover meer onderzoek moet worden gedaan? Of doe je zelf onderzoek en wil je dat delen met anderen? Vul onderstaand formulier in of neem rechtstreeks contact op met Ellen Steendam via steendam@erfgoedhuis-zh.nl.