Nieuwe film over Zuid-Hollandse landgoederen te bewonderen: Huys te Warmont
25 januari 2023Wat is het verhaal van Huys te Warmont in Warmond? Hoe is het om in dit monumentaal pand te wonen? In een nieuwe video van de reeks bijzondere verhalen van de directe betrokkenen van landgoederen vertellen bewoner Jan Sevenster en architect Stephan Ligtvoet van Hendrick de Keyser Monumenten je alles over het Huys te Warmont.
"Je raakt eraan gewend dat er ijsbloemen op de ruiten staan"
Hoe het is om zo’n monumentaal huis te bewonen? Bewoner Jan Sevenster vertelt je in deze video hoe het is om als kind op te groeien op Huys te Warmont: "Je raakt eraan gewend dat er ijsbloemen op de ruiten staan." Ook vertelt Sevenster hoe zijn vader als oprichter betrokken raakte bij de stichting Huys te Warmont, een stichting die verantwoordelijk was voor het onderhoud van het monumentale pand. Sevenster woont nog altijd met veel plezier in Huys te Warmont: "aan de ene kant vind ik het fijn om hier te wonen en aan de andere kant vind ik het belangrijk om bij te dragen aan het behoud van het huis."
‘Ik vind het belangrijk om bij te dragen aan het behoud van het huis.’
In 1961 werd het huis eigendom van de stichting. Sindsdien wordt het bewoond door meerdere huurders. Het werd echter steeds ingewikkelder voor de stichting om zo’n groot en complex gebouw goed te beheren en te onderhouden. Daarom werd Hendrick de Keyser Monumenten in 2018 eigenaar van Huys te Warmont. Zij zorgen er met een uitgebreide restauratie voor dat het Huys weer een eeuw vooruit kan. Zo raakte ook architect Stephan Ligtvoet betrokken bij het huis. Hij vertelt je in onderstaande video alles over de geschiedenis van het huis en welke historische aspecten nog altijd zichtbaar zijn.
Verhalen van Hollands Buiten
De film over Huys te Warmont is onderdeel van het project ‘Verhalen van Hollands Buiten’, een initiatief van Stichting Monument & Verhaal.
Met dit project willen de provincie Zuid-Holland, Erfgoedhuis Zuid-Holland en Stichting Monument & Verhaal de buitenplaatsen in het binnenduinlandschap van Zuid-Holland tot leven brengen door middel van historische verhalen door verhalenvertellers, vrijwilligers en oral history-interviews met de mensen die nu bij die landgoederen betrokken zijn.
Samen geven ze een beeld van de onderling vaak zeer verschillende locaties, maar laten ze ook zien dat er een onderlinge samenhang is. Als een ketting met monumentale parels waar we bewust mee om moeten gaan zodat iedereen daar nog lang van kan genieten.
Regelmatig komt er een nieuw verhaal online op de website van Geschiedenis van Zuid-Holland. Of abonneer je op ons YouTube-kanaal om een melding te krijgen als er een nieuwe video is.
Met dank aan
Het project Verhalen van Hollands Buiten wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Monument & Verhaal, de provincie Zuid-Holland, De Bander Fonds van het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland, Fonds 1818 en J.E. Jurriaanse Stichting. Erfgoedhuis Zuid-Holland ondersteunt in de marketing van het project.
Ontvang nieuwsbrieven in je mailbox
Wil je op de hoogte gehouden worden van wat er speelt in het Zuid-Hollandse erfgoed? Abonneer je dan op een van onze nieuwsbrieven!