Religieus erfgoed: nieuwe publicaties bieden houvast
1 februari 2023Kerken, synagogen en moskeeën, maar ook kloosters, pastorieën, begraafplaatsen en religieuze voorwerpen: Zuid-Holland bezit een grote variëteit aan religieus erfgoed. Door ontkerkelijking komen veel kerken leeg te staan. Hoe ga je hiermee om? Heemschut geeft je inspiratie en voer voor discussie met een gratis brochure en een boek over Religieus Erfgoed in Nederland.
Projectleider Lilian Grootswagers-Theuns (werkgroep Religieus Erfgoed, Bond Heemschut) sprak afgelopen jaar op onze Erfgoeddag en stelde vragen als: hoe kunnen we dit erfgoed bewaren voor de toekomst? Hoe maak je de wensen en ideeën van omwonenden zichtbaar? En hoe breng je een breed draagvlak voor toekomstplannen tot stand?
Haar sleutelwoord: participatie. De zichtbaarheid van religieus erfgoed kun je zien als een uitnodiging om een goede oplossing te vinden, zo stelt Grootswagers-Theuns. Wanneer je de toekomst van een religieus gebouw onderwerp maakt van een burgerparticipatietraject is dat de beste garantie dat wat er gebeurt ook door zoveel mogelijk mensen zal worden gedragen.
Het openstellen van gebouwen brengt levendigheid en belangstelling met zich mee.
Gratis brochure
Overal in het land zijn voorbeelden te zien van actieve inwoners en erfgoedvrijwilligers die hard werken aan het behoud van hun 'eigen' religieus erfgoed. Heemschut verzamelde een aantal van deze voorbeelden en bracht de praktische informatie en ideeën om zelf aan de slag te gaan samen in een gratis brochure. Je kunt de brochure gratis downloaden op de website van Heemschut.
De brochure geeft praktische informatie en ideeën om zelf aan de slag te gaan met het behoud van religieus erfgoed. Download de brochure gratis via de website van Heemschut.
Boek Religieus Erfgoed
Het boek Religieus Erfgoed is als vijfde deel onderdeel van een vernieuwde Heemschutserie. Het boek biedt een overzicht van 1000 jaar religieus erfgoed in Nederland met feiten en cijfers over kerksluitingen en Heemschut's visie op voortgezet gebruik en herbestemming. Het boek kun je bestellen voor €14,95 (inclusief verzending) via de website van Heemschut.
Het vijfde deel van de vernieuwde Heemschutserie biedt een overzicht van 1000 jaar religieus erfgoed in Nederland, feiten en cijfers over kerksluitingen en Heemschut's visie op voortgezet gebruik en herbestemming.
Ontvang nieuwsbrieven in je mailbox
Wil je op de hoogte gehouden worden van wat er speelt in het Zuid-Hollandse erfgoed? Abonneer je dan op een van onze nieuwsbrieven!