Nieuwe taallessen in musea met "aandacht voor de gevoelskant"
21 juni 2023Na een succesvolle pilot in 2021 is Erfgoedhuis Zuid-Holland weer gestart met het project Sprekend Erfgoed met taallessen in het museum. Dit keer doen twintig musea in de provincie Zuid-Holland mee. In een aantal zijn de lessenreeksen onlangs gestart en het andere deel gaat dit najaar aan de slag. Hoe zijn de ervaringen? Een tussenstand.
Taaldocenten en museummedewerkers werken in het project samen om drie tot vier passende taallessen in het museum te organiseren. Er worden taallessen gegeven voor cursisten die het Nederlands leren als nieuwe taal (NT2) en voor mensen die Nederlands als moedertaal hebben, maar laaggeletterd zijn (NT1).
De taaldocenten en museummedewerkers zijn vrij in de vormgeving van de lessen. Hierdoor kan er voor ieder taalniveau een passende reeks lessen gemaakt worden die goed aansluit bij het museum. Door deze lessen wordt de drempel van een museumbezoek voor de cursisten verlaagd en leren zij op een leuke manier meer over de taal, kunst en lokaal erfgoed.
De cursisten leren wat ze nodig hebben om te functioneren in de maatschappij.
Eerste ervaringen
Op 30 mei vond de laatste les uit een reeks van vier plaats in Museum Gouda. Cursisten bezochten tijdens de les de nieuwe fototentoonstelling Bnadem en ze bespraken wat ze mooi of juist niet mooi vonden. Ze lieten eigen foto’s zien en maakten een groepsportret. De lessen werden natuurlijk feestelijk afgesloten.
De museumbezoeken in Museum Gouda vormden een mooie aanvulling op het reguliere lesprogramma. “De reguliere lessen zijn heel functioneel”, vertelt taaldocent Marjonel van Hooft. “De cursisten leren wat ze nodig hebben om te functioneren in de maatschappij. In het museum is er ook ruimte om aandacht te besteden aan de ‘gevoelskant’.” De museumcollectie biedt bijvoorbeeld mogelijkheden voor gesprekken over emotie en smaak en tijdens de lessen is er ruimte voor de cursisten om hun meningen te delen.
Ook in Museum Volkenkunde in Leiden vond de afgelopen weken een serie lessen plaats, waarin in vier lessen de thema’s Eten en drinken, Kleding, Religie en Feest aan bod kwamen. De laatste les werd heel toepasselijk afgesloten met een klein feestje met allerlei zoete lekkernijen uit verschillende culturen. In Gemaal de Hooge Boezem in Haastrecht vinden de taallessen momenteel plaats en deze zomer start er een reeks lessen in MuZee in Scheveningen als onderdeel van de Zomerse Taaldagen georganiseerd door de Bibliotheek Den Haag.
NT1-lessen
Niet alleen cursisten voor wie de Nederlandse taal nieuw is doen mee aan de taallessen. In Museum de Lakenhal in Leiden worden er NT1-lessen gegeven. Lessen voor mensen die Nederlands als moedertaal hebben, maar die laaggeletterd zijn. Ook voor deze doelgroep is de drempel voor een museumbezoek hoog en zijn de lessen in het museum een leuke aanvulling op het lesprogramma.
En nu verder…
Komend najaar vinden er nog meer taallessen plaats in verschillende musea, waaronder in het Onderwijsmuseum in Dordrecht, Museum Vlaardingen, Rijksmuseum Boerhaave in Leiden, Streekmuseum Krimpenerwaard en Streekmuseum Goeree-Overflakkee.
Erfgoedhuis Zuid-Holland werkt ondertussen aan de borging van dit project en de connecties met de betreffende gemeenten, zodat deze lessen ook na de officiële looptijd doorgang kunnen vinden.
Met dank aan
Dit project is een initiatief van Erfgoedhuis Zuid-Holland in samenwerking met Stichting Vluchtelingenwerk Nederland en wordt mede-mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie, VSBfonds en Fonds 1818. Het taalonderwijs wordt aangeboden en gecoördineerd door NLtraining, Stichting Vluchtelingenwerk Nederland en de Bibliotheek Den Haag.
Ontvang nieuwsbrieven in je mailbox
Wil je op de hoogte gehouden worden van wat er speelt in het Zuid-Hollandse erfgoed? Abonneer je dan op een van onze nieuwsbrieven!