Erfgoedhuis Zuid-Holland is bij verschillende Faro-projectvoorstellen betrokken die zijn ingezonden voor de eerste ronde van de Uitvoeringsagenda Faro. De beoordeling van deze voorstellen zal bepalen hoe de Faro-financiering van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed wordt verdeeld. In totaal zijn er 36 voorstellen die meedingen in deze eerste selectieronde. Lees verder over de initiatieven en breng je stem uit.
Erfgoedhuis Zuid-Holland heeft in samenwerking met erfgoedhuizen uit andere provincies (verenigd in stichting OPEN) en andere partijen verschillende voorstellen ingediend op het Faro-platform. Bekijk ze hieronder, inclusief de nummering zoals aangegeven op het prikbord:
Initiatief 2: Vacaturebank erfgoedvrijwilligers OPEN
Erfgoedvrijwilliger.nl is dé plek voor vrijwilligers(organisaties) in de Nederlandse erfgoedsector en voor mensen die op zoek zijn naar een vrijwilligersklus in de buurt. Het algemene publiek krijgt een kans betrokken te raken bij erfgoed en het erfgoedveld heeft belang bij nieuwe vrijwilligers. Met dit voorstel kan de vacaturebank worden voortgezet. Dit platform brengt vraag en aanbod van erfgoedvrijwilligers in heel Nederland samen.
Op de website van Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed kun je alle initiatieven bekijken.
Initiatief 3: Faro Verbindt het gemeentehuis (Erfgoedmatch Leerschool)
Om erfgoed effectief te laten bijdragen aan maatschappelijke ontwikkelingen, is binnen het gemeentehuis een gecoördineerde aanpak vereist. Vaak opereren erfgoed en andere beleidsterreinen geïsoleerd van elkaar. Door deze te verbinden kan erfgoed profiteren van nieuwe regelingen en bestaande programma’s, bijvoorbeeld op het gebied van democratische vernieuwing en welzijn. Op hun beurt kunnen andere beleidsterreinen profiteren van cultureel erfgoed. De Erfgoedmatch Leerschool biedt ambtenaren uit verschillende beleidsdomeinen praktische richtlijnen om deze verbindingen tot stand te brengen.
Initiatief 16. Expeditie Nieuwe Gezichten
Vrijwilligers zijn essentieel voor het beheer, behoud en de beleving van collecties & verhalen in erfgoedorganisaties. Hoe kun je als erfgoedorganisatie nieuwe gezichten verwelkomen? De Expeditie Nieuwe Gezichten, gelanceerd in 2022, ondersteunt erfgoedorganisaties in Nederland bij het diversifiëren van hun vrijwilligersbestand. In 2024 krijgen ongeveer 50 lokale erfgoedorganisaties training, waarbij deelnemers tools krijgen gebaseerd op gedragspsychologie om hun organisatie te analyseren, blinde vlekken te identificeren en plannen te ontwikkelen om nieuwe vrijwilligers aan te trekken.
Initiatief 36. Kennisbank OPEN
De provinciale erfgoedhuizen gaan een digitale kennisbank/database ontwikkelen om al hun, nu nog versnipperde kennis op een centrale plek te ontsluiten. Per thema/discipline is alles straks bij elkaar te vinden wat er is ontwikkeld aan factsheets, online trainingen, video’s, en welke adviseur/erfgoedcoach hier specialist in is. De kennisbank is bedoeld voor erfgoedvrijwilligers, -gemeenschappen, -professionals en studenten. De kennisbank biedt antwoord op gerichte vragen, maar verrast ook met kennis waarvan men nog niet wist dat die er was.
Bekijk alle initiatieven en breng je stem uit
Help de voorstellen vooruit door je stem uit te brengen, dat kan eenvoudig via deze link. Om te kunnen reageren, dien je geregistreerd te zijn op het platform. Als je nog geen account hebt, kun je er eenvoudig een aanmaken via deze link. Let op: je kunt tot en met 8 oktober reageren.
Ontvang nieuwsbrieven in je mailbox
Wil je op de hoogte gehouden worden van wat er speelt in het Zuid-Hollandse erfgoed? Abonneer je dan op een van onze nieuwsbrieven!