Hoe vergeet je ordelijk? Terugblik symposium Doornroosje-scenario
5 juli 2023Cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers bedacht een vernieuwende methode voor het behoud van museumcollecties: verzegel de collectie zorgvuldig en bewaar deze als een tijdscapsule, zodat een toekomstige generatie de kans krijgt deze na tientallen jaren van slaap tegen de dan geldende normen te (her)waarderen. Dat was op 9 juni inzet van gesprek op het symposium Doornroosje: ordelijk vergeten. Een terugblik.
Laten we er niet omheen draaien: het is een radicale aanpak, die een museum voor best wat uitdagingen plaatst. Wat bewaren we? Wat geef je die volgende generatie mee? Hoe hou je je slapende collectie op het netvlies van de generatie van morgen?
Omdat de methode innovatief is, en voor streekcollecties niet eerder uitgevoerd of uitgewerkt is, ligt het zeer voor de hand om de methode met het brede erfgoedveld te bespreken, de werkwijze toe te lichten en te toetsen, en om waardevolle inzichten van collega’s in de methode te verwerken.
Visies en aanbevelingen
Om dit gesprek goed te voeren en specialisten eens goed uit te horen, organiseerde Erfgoedhuis Zuid-Holland op 9 juni een symposium in de Grote Kerk in Vlaardingen. Het Nederlandse en Vlaamse erfgoedveld kwamen bijeen om zich te laten bijpraten.
Naast een presentatie van de methode door ‘aanstichters’ Gerard Rooijakkers, Frank Bergevoet en Evelien Masselink kwam ook reflectie van zeven professionals: zij hielden een referaat over de aanpak, waarbij zij met de zaal hun visie en aanbevelingen deelden. Maar ook wethouder Lianne van Kalken van gemeente Vlaardingen onderstreepte met haar warme speech de betrokkenheid van de gemeente Vlaardingen.
En uiteraard werd de mening van het publiek gevraagd en gewaardeerd: professionals en vrijwilligers in de zaal konden via antwoordkaarten hun zorgen, complimenten, vragen of waarschuwingen meegeven aan de organisatoren.
Zowel de tekstbijdragen uit de zaal als de reflecties van de referenten worden verwerkt in de publicatie Handboek Ordelijk vergeten – Doornroosje-scenario, over het in slaap brengen van een collectie. Dit boek zal in november 2023 het licht zien.
Documentaire
Naast het symposium en de publicatie wordt deze aanpak al twee jaar lang op gezette tijden gefilmd, zodat straks in een documentaire de Doornroosje-methode wordt gepresenteerd. Met aandacht voor Streekmuseum Jan Anderson en diens zienswijze, de toekomst van het museum en de collecties, de innovatieve aanpak door de Doornroosje methode, het voorbereiden van de slaapperiode en het betrekken van de erfgoedprofessionals van de toekomst, de studenten van nu en hun opleiding (Reinwardt Academie in Amsterdam).
De producten samen dragen bij aan het verzorgen van context en handleidingen voor degenen die over dertig jaar de panden en de collectie opnieuw tot hun beschikking krijgen.
Rooijakkers' plan voor het Doornroosje-scenario wordt inhoudelijk en financieel ondersteund door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (Frank Bergevoet) en Erfgoedhuis Zuid-Holland (Evelien Masselink).
Het symposium kwam tot stand met financiële bijdragen van de gemeente Vlaardingen, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Streekmuseum Jan Anderson en Erfgoedhuis Zuid-Holland.
Ontvang nieuwsbrieven in je mailbox
Wil je op de hoogte gehouden worden van wat er speelt in het Zuid-Hollandse erfgoed? Abonneer je dan op een van onze nieuwsbrieven!