Wat hebben 4/5 mei-herdenkingen, kortebaandraverijen, streektaal, de tambú-muziektraditie en het bloemencorso met elkaar gemeen? Ze zijn allemaal immaterieel erfgoed in onze provincie. Zet jij je hiervoor in? Sluit je dan aan bij ons netwerk, zodat het Erfgoedhuis je kan informeren over activiteiten (zoals de Erfgoeddag) en over mogelijke ondersteuning.
Ambachten, tradities, feesten en gebruiken
Welke tradities, feesten en gebruiken zijn er in jouw dorp, stad of regio? En welke mensen zetten zich daar voor in? Ben of ken jij iemand die zich hiervoor inzet?
Het Erfgoedhuis maakt graag kennis met beoefenaars, ambachtslieden en organisaties die immaterieel erfgoed levend willen houden en doorgeven. We kunnen je informeren over de activiteiten en de ondersteuning die we kunnen bieden. Je kunt ons helpen door:
- Deze pagina te delen met relevante contacten in je netwerk
- Mensen te wijzen op onze algemene nieuwsbrief en Kennis is Kracht-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze aankomende cursussen en bijeenkomsten, zoals de Erfgoeddag.
- Mensen te wijzen op de bijeenkomstenagenda van Erfgoedhuis Zuid-Holland
- Of door ons te laten weten welk immaterieel erfgoed in jouw stad, dorp of regio wordt beoefend en wie zich daarvoor inzet.
Heb je een vraag of een tip voor ons? Neem contact op met Marloes Wellenberg, wellenberg@erfgoedhuis-zh.nl.
Wat is immaterieel erfgoed?
Immaterieel erfgoed wordt ook wel ‘levend erfgoed’ genoemd. Het gaat om ambachten en tradities die een gevoel van identiteit geven en worden doorgegeven, maar die ook meebewegen en zich aanpassen aan de tijd. Wil je meer weten over dit onderwerp? Bekijk dan onze themapagina Immaterieel Erfgoed.
Samenwerking met Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed
Erfgoedhuis werkt samen met het landelijke Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed (KIEN). Bekijk de website van KIEN voor een database van bekende en minder bekende vormen van immaterieel erfgoed. Weleens van de Haagse tilduivensport gehoord bijvoorbeeld?
Zuid-Hollandse verhalen
Op onze eigen verhalenwebsite Geschiedenis van Zuid-Holland publiceerden we recent een thema over immaterieel erfgoed. Laat je inspireren door verhalen over onder meer carnaval in het Westland, real tennis en Zuid-Hollandse stadsdialecten! Na de zomer volgen nog meer reportages over immaterieel erfgoed in Zuid-Holland.
Podcast
Over dialect gesproken: hou je van (streek)taal of zou je daar meer over willen weten? Het Erfgoedhuis werkt samen met taalkundige Mathilde Jansen en bureau Visionair Ordinair aan een podcast over streektaal en dialect in Zuid-Holland die later dit jaar verschijnt. Houd onze website in de gaten voor nieuws en updates.
Meer informatie of contact met Erfgoedhuis Zuid-Holland?
Ontvang erfgoednieuws in je mailbox
Wil je op de hoogte gehouden worden van wat er speelt in het Zuid-Hollandse erfgoed? Abonneer je dan op een van onze nieuwsbrieven!