Onderwijsproject Grand Tour door Historisch Landschap
Een reis langs vergeten en verdwenen en soms langs nog bestaande spoorwegtracé’s, ontwikkeld voor de havo en het vwo
De Grand Tour is een reis langs vergeten en verdwenen en soms langs nog bestaande spoorwegtracé’s. Deze educatieve boekjes zijn gemaakt voor het middelbaar onderwijs, maar zijn ook interessant voor andere geinteresseerden of basisschooldocenten die les willen geven over de lokale geschiedenis.
De Grand Tour gaat dwars door het landschap. Je reist langs groene weilanden en bruisende dorpen en steden, dwars door de gemeenten Nieuwkoop, Alphen aan den Rijn, Waddinxveen, Gouda en Krimpenerwaard. Je ontdekt de verschillende geologische, archeologische en cultuurhistorische waarden van opeenvolgende plekken. Tussen de stations leer je het karakter van het landschap en de mensen die daarin wonen kennen. Aan de hand van fysieke punten in het landschap (points of interest) koppelen we de geschiedenis van het gebied aan historische kaartbeelden, foto’s en verhalen. Zo leer je de plek werkelijk kennen. Stukje bij beetje ontstaat een caleidoscopische blik op het verleden, heden en soms zelfs op de toekomst.
De boekjes zijn het meest geschikt voor de havo en het vwo van het middelbaar onderwijs en de artikelen sluiten aan op het verplichte curriculum. Veel onderwerpen vertonen een nauwe relatie met de historische tijdsvakken en de kenmerkende aspecten die daarbij horen. Dit is nader toegelicht in de handleiding.
Het project bestaat uit:
•Twee reisboekjes door het landschap (Route #1 & #2Nieuweveen- Gouda en Route #3 - Gouda - Schoonhoven).
•Handleiding voor het middelbaar onderwijs
•Fietsroute in IZI travel-app
Grand Tour door Historish Landschap is een vervolg op Zuid-Hollandse Archeologie en Aardkunde voor het Publiek (ZHAAP.nl). Grand Tour door Historisch Landschap is een samenwerking van toen_anno_nu met de stichting DOE21 en is mede mogelijk gemaakt door de financiele steun van de provincie Zuid-Holland, het Prins Bernhard Cultuurfonds, gemeente Krimpenerwaard, Streekarchief Midden-Holland, gemeente Alphen aan den Rijn en Streekfonds Krimpenerwaard.