Erfgoedlijnen
Erfgoed vormt een immens kapitaal voor bewoners, recreanten, bedrijfsleven en toeristen. Zeker de grote monumentale complexen en structuren op het raakvlak van landschap, natuur en water. Binnen de erfgoedlijnen slaan verschillende betrokken partijen en stakeholders de handen ineen om erfgoed te beschermen, ontwikkelen en beleven.
Wat doen wij voor de erfgoedlijnen?
Samen met de provincie Zuid-Holland en vele andere partners voert Erfgoedhuis het cultuurhistorische programma Erfgoedlijnen uit. Dit zijn zeven geografische clusters die cultuurhistorisch rijk, interessant en beleefbaar zijn.
Subsidiemogelijkheden
Voor de de erfgoedlijnen zijn er diverse subsidiemogelijkheden. Bekijk ons overzicht van subsidiemogelijkheden voor de erfgoedlijnen.
De zeven erfgoedlijnen kennen allemaal een eigen erfgoedtafel. Musea, erfgoedinstellingen, gemeenten, ondernemers en vrijwilligers: iedereen die werkt rond het erfgoedthema is welkom om aan te sluiten.
Wat zijn de erfgoedlijnen?
Van belang is dat bewoners, scholieren, toeristen en ondernemers weten dat erfgoed er is, en dat zij er kunnen komen. De provincie wil dan ook samen met andere partijen de handen ineen slaan om Erfgoed te beschermen, ontwikkelen en beleven. En om het door te geven aan de generaties na ons. Daarom is in 2012 het provinciaal programma 'Erfgoedlijnen' gestart.
Een erfgoedlijn wordt gevormd door objecten rond hetzelfde thema en die onderling een bepaalde geografische samenhang vertonen. Het zijn ensembles van erfgoed, landschap en water, die kwaliteit verschaffen aan de ruimte en beschikken over groot recreatief en toeristisch potentieel. Zuid-Holland kent zeven ‘erfgoedlijnen’, namelijk de Atlantikwall, de Landgoederenzone, de Romeinse Limes, de Trekvaarten, de Waterdriehoek (Biesbosch, Kinderdijk, Dordrecht), de Oude Hollandse Waterlinie en Historisch Haringvliet.
Hoe bereiken wij ons publiek?
Op onze website www.geschiedenisvanzuidholland.nl maken we de geschiedenis van Zuid-Holland zichtbaar voor het publiek. Hier lees je verhalen, vind je Zuid-Hollandse erfgoedlocaties en -routes en verdiep je je in verschillende thema's. We werken mee aan evenementen die gerelateerd zijn aan de erfgoedlijnen, zoals de Dag van het kasteel. In onze webwinkel vind je alle publicaties die wij in samenwerking met de erfgoedlijnen uitgebracht hebben.
Geschiedenis van Zuid-Holland
De website Geschiedenis van Zuid-Holland is een verhalenplatform dat de geschiedenis van de provincie Zuid-Holland tot leven brengt. Door middel van persoonlijke verhalen, geschiedenissen van regio's, maar ook mooie wandelroutes, tentoonstellingen en uitjes ga je terug in de tijd. De erfgoedlijnen zijn terug te vinden in de themapagina's. Wij hebben ze hier voor je op een rijtje gezet:
Landgoederen
-
Dag van het kasteel
De Dag van het Kasteel is een landelijk initiatief van NKS Kenniscentrum voor Kasteel en Buitenplaats en vindt ieder jaar plaats op Tweede Pinksterdag. Erfgoedhuis Zuid-Holland coördineert sinds 2015 de Zuid-Hollandse deelname aan dit publieksevenement.
Tijdens de Dag van het Kasteel krijgen bezoekers de kans om verschillende landgoederen en buitenplaatsen in Zuid-Holland te bezoeken die normaal voor het publiek gesloten zijn. Er worden op de deelnemende locaties tal van activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Daarnaast verzorgt Erfgoedhuis Zuid-Holland de PR en communicatie van het evenement.
Meer informatie vind je op www.dagvanhetkasteel.nl.
-
Platform Klimaatrobuuste Buitenplaatsen
Klimaatverandering
Klimaatverandering, zoals aanhoudende droogte en wateroverlast, heeft grote gevolgen voor de instandhouding en beleving van buitenplaatsen. De urgentie is dan ook groot om buitenplaatsen klimaatrobuuster te maken. Om de gevolgen van weersextremen voor buitenplaatsen inzichtelijk te maken, is in 2020 het Kennisprogramma Klimaatrobuuste Buitenplaatsen gestart. Het Kennisprogramma bestaat uit o.a. een kennis- en leeromgeving en de pilot Groenblauwe Monitor.
Kennis- en leeromgeving Klimaatrobuuste Buitenplaatsen
De kennis- en leeromgeving Klimaatrobuuste Buitenplaatsen brengt in kaart welke gevolgen klimaatverandering heeft voor het groen- en waterbeheer op buitenplaatsen. Bekijk het platform om inspiratie op te doen over klimaatrobuuste maatregelen. Het platform verzamelt namelijk kennis over en ervaring met deze maatregelen.
Dit platform is onderdeel van het Kennisprogramma Klimaatrobuuste Buitenplaatsen, een gezamenlijk initiatief van sKBL, Provincie Utrecht, Provincie Zuid-Holland, Provincie Gelderland, Gemeente Zeist, Utrechts Landschap, Utrechts Particulier Grondbezit (UPG) en wordt mogelijk gemaakt door de erfgoeddeal van Erfgoed Deal programmabureau.
Hollands Buiten
Om de Landgoederenzone Zuid-Holland bij een breed publiek onder de aandacht te brengen, is in 2017 het merk “Hollands Buiten” ontwikkeld. Dit merk is in 2018 in de markt gezet. Erfgoedhuis coördineerde deze merkontwikkeling in opdracht van de erfgoedtafel Landgoederenzone. Parken werden hersteld, gevels, plafonds en bruggen gerestaureerd en wandel- en fietsroutes gecreëerd.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van wat er speelt op het gebied van het behoud van de erfgoedlijnen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Publicaties
Samen met onze partners initiëren, coördineren en realiseren wij publicaties. Denk aan boeken en onderzoeksrapporten, maar ook aan publicaties voor publieksbereik.
Meer informatie of contact met Erfgoedhuis Zuid-Holland?
Onno Helleman
Coördinator kennis, senior adviseur erfgoed en ruimte