Oral history
Oral history, ook wel ‘mondelinge geschiedenis’ genoemd, gaat over het vastleggen van levensverhalen en herinneringen. Dat kan nieuwe informatie opleveren, maar kan ook inzicht geven in de betekenis die mensen aan hun verhaal en hun omgeving geven.
Wat doen wij op het gebied van oral history?
Voor ons project Molenverhalen interviewden we in de periode 2019-2022 oud-molenaars en mensen die op een poldermolen zijn opgegroeid. Door hun verhalen en herinneringen op te tekenen is informatie vastgelegd over het dagelijks leven en werk op de poldermolens in Zuid-Holland. De collectie molenverhalen is een interessante bron voor onderzoekers op het gebied van lokale en regionale geschiedenis.
In 2021 zijn we samen met Verhalenhuis Belvedère en de gemeente Rotterdam een project gestart rondom kerkgebouwen met een onzekere toekomst. De kerkelijke gemeenschap en hun verhalen over de kerk staan hierbij centraal.
Het Erfgoedhuis is partner van het Knooppunt Sprekende Geschiedenis. Op deze site staan praktische tips en een groot aantal actuele en reeds uitgevoerde oral historyprojecten.
Wil je zelf aan de slag met een oral historyproject of zou je hier advies over willen? Laat je inspireren door de informatie op SprekendeGeschiedenis.nl of neem contact met ons op.
Bekijk de handreiking Molens & Oral History, met daarin ook de vragenlijst die is gebruikt voor het project Molenverhalen.
Molenverhalen
Hoe zag het dagelijks leven eruit op de poldermolens in Zuid-Holland? Om die vraag draait het project Molenverhalen. Door interviews met (oud)-molenaars, kinderen van molenaars, molenmakers en voormalige polderbestuurders leggen we herinneringen aan het leven en werken op de molens vast.